Вирощування грибів зморшків


Выращивание грибов сморчков

Вирощування грибів зморшків
.
Весна! І ось вже з'являються перші гриби. Відкривають грибний календар таємничі, незвичайної форми, без звичних трубочок або пластинок, прохолодні на дотик зморшки і рядки, які є першими весняними їстівними грибами. З'являються вони в середині квітня – на початку травня, коли в середній смузі Росії по ярах, а місцями і в лісі, де-небудь під ялинами, ще можна зустріти нерастаявший сніг. За це їх прозвали грибами-пролісками. Ростуть зморшки і рядки більше на незадернованной грунті, по лісових узліссях і полянах у мелколесье, вздовж лісових доріг. Плодоносять ці гриби по червень включно.
Выращивание грибов сморчков



Вирощування грибів зморшків


Весна! І ось вже з'являються перші гриби. Відкривають грибний календар таємничі, незвичайної форми, без звичних трубочок або пластинок, прохолодні на дотик зморшки і рядки, які є першими весняними їстівними грибами. З'являються вони в середині квітня – на початку травня, коли в середній смузі Росії по ярах, а місцями і в лісі, де-небудь під ялинами, ще можна зустріти нерастаявший сніг. За це їх прозвали грибами-пролісками. Ростуть зморшки і рядки більше на незадернованной грунті, по лісових узліссях і полянах у мелколесье, вздовж лісових доріг. Плодоносять ці гриби по червень включно.



Выращивание грибов сморчков


Строчок звичайний.


Назви «зморшки» і «рядки» певною мірою умовні. Вони поділяють сморчкові гриби на дві групи. Сморчками називають ті з них, у яких поверхня капелюшка поділена ребрами на більш або менш правильні осередку. У строчков ж капелюшок складчаста, мозговидная, а у деяких складається з пересічних лопатей. Такі гриби називають ще лопастниками. Проте необов'язково йти за сморчковыми в ліс. Їх можна вирощувати і на садовій ділянці. З середини XIX ст. у Франції і Німеччині в гаях і яблуневих садах стали вирощувати зморшки, причому в основному сморчок конічний з подовженою голівкою та сморчок звичайний з закругленою голівкою.


Выращивание грибов сморчков


Лопастник.


Сморчок конічний з'являється навесні у хвойних і мішаних лісах на піщаній або супіщаному грунті часто, а іноді і рясно. У нього дуже характерна витягнута і звужується догори капелюшок 2-8 см заввишки і 1,5–4 см завширшки. На поверхні капелюшок має правильно розташовані, сильно виступаючі ребра перетинаються. Забарвлення буре, жовтувато-бура або сіро-коричнева. Ніжка біла або жовтувата, 2-4,5 см заввишки.

У країнах Західної Європи і особливо в Північній Америці (зокрема, в США) сморчок конічною-ський вважається делікатесом, його подають на урочистостях з нагоди щорічних з'їздів американських фахівців з грибів – мікологів.

Інший вирощується сморчковый гриб – сморчок звичайний, висотою від 6 до 15 см, що росте в листяних лісах і парках на добре освітлених місцях. Капелюшок у нього яйцеподібна або овальна з поперечними і поздовжніми складками, що утворюють комірки неправильної форми, бура або охряно-бура. Ніжка білувата або жовтувата, всередині порожня. Збереглися до нашого часу два способи вирощування зморшків конічного і звичайного можуть бути корисні і російським грибоводам-любителям. Тому зупинимося на них докладніше.


Выращивание грибов сморчков


Сморчок звичайний.


З німецької способом на відповідне місце в саду, зазвичай серед трави під яблунями, навесні розкидали шматочки грибів, зібраних в лісі, і поливали ці місця водою, що залишилася від їх промивання. Така вода містить спори зморшків.
Потім місця посадки засипали попелом, а восени прикривали шаром опалого листя яблуні або інших мілколистної порід дерев (береза і ін), або шаром соломи. Навесні покришку з листя або соломи обережно знімали, залишивши лише її тонкий шар для захисту грибниці від пересихання. Така плантація може плодоносити кілька років. Звичайно вже через 2 тижні після зняття покришки з'являються перші зморшки.
За французьким способом сморчки вирощують на звичайних грядках, де так само, як описано вище, розкидають шматочки грибів навесні.
Восени грядку розпушують і закривають шаром яблучних вичавок або інших відходів яблук, що залишилися від приготування соків, джемів і т. д., т. к. помічено, що вони сприяють розвитку і плодоношення зморшків. Цей спосіб заснований на спостереженні, що у Франції в садах особливо багато зморшків з'являється там, де залишилися неприбрані гнилі яблука. На зиму грядки прикривають листям, а навесні знімають покришку.
Ці способи можуть бути випробувані грибоводами-любителями, т. к. не вимагають ніяких витрат. У них може бути внесено безліч змін, виходячи з кліматичних та інших умов. Але потрібно зазначити, що штучне вирощування зморшків залишається на рівні аматорського культивування. Однак нещодавно у США запатентовано спосіб вирощування сморчка конічного в штучній культурі на особливому субстраті в спеціальному закритому приміщенні, так само, як вирощують шампіньйони. У зморшків з'явилася перспектива стати сільськогосподарською культурою. Але можливість мати в своєму саду власну плантацію цих смачних весняних грибів, ймовірно, завжди буде залучати грибівників-любителів.
Залишається нагадати, що зморшки і рядки належать до умовно їстівних грибів: їх необхідно попередньо відварити протягом 15-20 хвилин, а потім промити холодною водою. Після цього можна готувати різноманітні грибні страви.


Рекомендуємо для перегляду:
  • Вирощування грибів глива в квартирі
  • Вирощування грибів опеньків літніх
  • Вирощування грибів кольцевік
  • Вирощування зимових грибів
  • Вирощування японських грибів Шиитакэ
  • Вирощування білих грибів
  • Вирощування лісових грибів
  • Гриби на газоні
  • Грибний суп їх сушених білих грибів - рецепт приготування
  • Куряча грудка запечена з грибами в сметані