Готуємо домашній сир. Зроби сам своїми руками


Як показує практика, більшість сучасних продуктів, вироблених промисловим шляхом, має досить-таки сумнівна якість. Особливо прикро за ту продукцію, яку ми всі звикли вважати натуральної. До таких можна віднести сир, який є чудовим джерелом кальцію, необхідного організму. Тому вже зовсім і не хочеться купувати такий недешевий продукт. Вже краще попрацювати на благо свого здоров'я і взяти ініціативу в свої надійні руки. Тим більше що приготувати домашній сир - справа зовсім не складна, зате результат за якістю і смаком набагато перевершує продукт магазинний.


творог


Приготувати його можна з кефіру або скисшего молока, або з суміші обох продуктів. Якщо молоко згорнулося при кип'ятінні, то з нього може вийти чудовий сирок.
Щоб приготувати сир в домашніх умовах, краще всього використовувати натуральне домашнє коров'яче молоко. Якщо ж такої можливості немає, тоді цілком підійде магазинне молоко, жирністю мінімум 3,2%. Для отримання в кінцевому результаті приблизно 300 р. домашнього сиру мені знадобилося 2 літри молока.


молоко



Сам процес приготування цього кисломолочного продукту у мене зайняло від сили третину години, а от підготовка до нього вимагала близько двох діб.
Отже, за справу!
Зливаємо молоко з пакетів у слоїк ємністю 3 літра - можна і 2, якщо є така - і закриваємо кришкою.


молоко в банке


По можливості ставимо наповнену посудину в містечко тепліше, ну а при відсутності такого, просто залишаємо на столі або на підвіконні. Приблизно через пару діб - може й раніше - молоко скисне, про що буде свідчити утворення двох видів рідини різної консистенції: на дні банки напівпрозора сироватка і зверху біла густуватий кисляк.


молоко сворачивается


Ось тепер можна приступати до приготування сиру. Для прискорення процесу скисання молока можна додати в банку склянку кефіру або 100 р. сметани, або скоринку житнього хліба. Тоді і 2 днів не буде потрібно. На дно каструлі, висота якої повинна бути трохи нижче банки, кладемо згорнуту у 4 (не менше) шару серветку.


кастрюля


Поміщаємо банку в каструлю, знявши кришку, і наливаємо прохолодну воду до рівня наповнюваності скляній ємності.


ставим баку в кастрюлю


Ставимо на сильний вогонь нашу конструкцію, перемішуємо вміст банки і нагріваємо.


содержимое банки нагреваем


Після закипання води зменшуємо вогонь і через 5 хвилин виймаємо банку з каструлі. Якщо потримати кисляк на вогні довше, сир вийде більш сухим і не дуже смачним. Тепер сироватка придбала мутнуватий жовтуватий відтінок, а кисляк перетворилася в білі круп'яні пластівці.


преобразовалась в белые крупяные хлопья


Беремо другу каструлю, встановлюємо на неї друшляк, зверху застеляємо подвійним шаром марлі, і переливаємо вміст банки в приготовлену конструкцію.


в приготовленную конструкцию


застилаем двойным слоем марли


Давши основній масі сироватки стекти в каструлю, зав'язуємо вузол марлю і куди-небудь підвішуємо до моменту, коли волога перестане виділятися з сиру.


более литра сыворотки


В результаті виконаних маніпуляцій з молоком ми отримали більше літри сироватки і цілком пристойну кількість домашнього ніжного сиру.


творог в домашних условиях


Залишається заправити готовий продукт цукром і сметаною, і приступити до довгоочікуваного задоволення його приємним смаком.


домашний творог


Сироватку ж не варто поспішати виливати в раковину. Вона стане в нагоді для приготування розкішного дріжджового або млинцевого тіста, з якого випічка виходить дуже пишна і смачна.
Приємного творчості!


Рекомендуємо для перегляду:
  • Вершкове морозиво з домашнього молока. Зроби сам своїми руками
  • Домашній сир бринза. Зроби сам своїми руками
  • Домашній сир із сиру. Зроби сам своїми руками
  • Банановий коктейль. Зроби сам своїми руками
  • Робимо міні самогонний апарат. Зроби сам своїми руками
  • грузді Мариновані
  • Як приготувати домашній сир з кешью і сочевиці
  • Мариновані помідори з часником
  • Жюльєн з куркою і грибами, приготований в свіжому картоплі
  • Як приготувати домашній шоколад