Все про супи та бульйони


Якщо мене поставити перед вибором (люди ж часто люблять придумувати завдання на обмеження за принципом «Якого чоловіка ти вибрала б: гарного або розумного?») - яке єдине блюдо ти з'їла б, щоб наїстися, я, недовго думаючи, відповім: «Суп!».

Тому що суп - це цілий світ. Влітку це світ легких холодні супів, всіляких холодників, ботвиньї, дзадзікі, взимку - ситних, висококалорійних, солянок, харчо, борщів. Ситний складний суп цілком може бути єдиним блюдом в обід, молочний - непоганий сніданок, бульйон - початок обіду або легкий перекус, крем-суп - порадувати себе на вечерю.

Якщо ви зовсім не вмієте варити суп, я рекомендую почати з легкого - з бульйонів.

фото бульон

Бульйон - це вже суп і є, його можна вживати як самостійне блюдо, а можна додавати різні інгредієнти і кожного разу отримувати новий суп. Як правило, бульйон готують з курки, яловичини, індички, риби і овочів. Загальні правила варіння бульйону: м'ясо обмити, покласти в каструлю, залити холодною водою, довести до кипіння, попутно знімаючи піну, зменшити вогонь, посолити. При бажанні бульйон можна збагатити корінням - морквою, цибулею - як сирими, так і попередньо запеченими в духовці. За п'ять хвилин до готовності можна додати улюблені спеції (у мене це: до яловичині - ялівець, запашний перець, до курки - розмарин). Якщо ви хочете отримати прозорий бульйон - беріть нежирне м'ясо, при необхідності готовий бульйон процідіть.

Бульйон смачно їсти з грінками, зеленню, яйцем. На основі бульйону можна варити так звані прозорі супи - з додаванням крупи, локшини, овочів. Такі супи легкі в приготуванні, вони не дуже ситні, тому я варю їх навесні і восени. Готую велику каструлю бульйону, порційно заморожую, перед обідом розморожую, додаю бажані інгредієнти, наприклад, злегка обсмажені на сковорідці моркву і цибулю, картоплю, петрушку.

Це прості супи, більш складні - заправні. Їх варять на свинячому, баранячому, грибному бульйоні.

вкусные супы с фото

М'ясний бульйон

Вибране м'ясо обмити під струменем холодної води, покласти в каструлю і залити холодною водою. Довести до кипіння, зменшити вогонь, через годину-півтора після початку варіння додати сіль. Регулярно знімати піну. При бажанні м'ясний бульйон можна збагатити корінням - морквою, цибулею, ріпою. Закладають їх у той момент, коли зняли піну.

Рибний бульйон

Шматки підготовленої (очищеної, промитої, без нутрощів) риби укласти в каструлю, залити холодною водою, додати сіль і коріння. Поставити на вогонь і довести до кипіння, зняти піну і варити ще півгодини.

Овочевий бульйон

Овочі очистити, промити, крупно нарізати і залити гарячою водою, посолити, довести до кипіння і потім варити 30-40 хвилин. Зняти з вогню і через 15 хв. процідити.

фото овощного супа

На основі цих бульйонів можна варити будь заправні супи: всілякі щі, борщ, розсольник, цибульний суп, суп з галушками, солянку, харчо. Такі супи можна варити у великому обсязі і є, підігріваючи.

Супи-пюре - ще одна категорія супів. Варять їх з овочів, круп, м'яса, риби, грибів. Головне - інгредієнти перемолоти в блендері.

тыквенный суп пюре

Супи-пюре - хороший спосіб використовувати сезонні продукти, яких дуже багато. Наприклад, в кінці дачного сезону багато обридлих кабачків. Обридлих - тому що за літо ними встигли наїстися. З осінніх кабачків можна варити чудові супи-пюре, витрата кабачків великий - душа спокійна: не доводиться роздаровувати. Те ж саме з гарбузом.

суп пюре фото

Молочні супи, якими добре снідати чи вечеряти, готуються просто - потрібно довести молоко до кипіння і покласти необхідні продукти (крупи, фрукти, локшину), варити на повільному вогні до готовності.

І про картоплю. Чомусь вийшло так, що картоплю кладуть у будь-який суп. Іноді це пояснюється «нажористостью», а частіше - просто тому, що так повелося. Однак це невірна і непотрібна практика.

Картопля - крохмаль, дуже хороший в суп-пюре. А ось в супи з кислотою (розсольник, кислі щі) - додавати картоплю не варто, так як крохмаль з кислотою не дружить, від кислоти картопля «дубіє». Загустити суп можна крупою, а можна додавати більше основних інгредієнтів.

При бажанні суп можна зробити гостьовим стравою. Шурпа, багата солянка або харчо - чудові варіанти складносурядних супів, якими можна порадувати гостей. Вершковий крем-суп з печериць або суп-пюре зі шпинату буде хорошим частуванням, наприклад, для дівочої компанії.

вкусные супы с фото

Молочними фруктовими супами можна нагодувати дітей.Також їх цілком може порадувати молочна рисово-вишневий суп з додаванням горіхів.



Рекомендуємо для перегляду:
  • Рецепт литовського борщу з щавлем і буряком
  • Як приготувати смачний червоний борщ з буряком
  • Простий рецепт смачного м'ясного бульйону
  • Рецепти приготування літніх супіві борщів зелених, томатного супу гаспачо
  • Рецепт приготування смачного рибного супу з перловкою і картоплею
  • Рецепт приготування смачного борщу з куркою і нугыли
  • Грибний суп їх сушених білих грибів - рецепт приготування
  • Базові продукти
  • Фото-рецепт приготування овочевих супів і зеленого борщу
  • Фото-рецепт приготування крем-супу з гарбуза