Приготування затірки


На упаковці виробник обов'язково вказує процес приготування. Але затирка все одно виходить щоразу трохи інший. Щоб цього не траплялося, користуйтеся нашими порадами.

Інструменти і матеріали:

  • суха суміш
  • вода
  • електрична мішалка

Увага! При роботі з затіркою не забудьте надіти захисний протипиловий респіратор, так як вдихання пилу від затірки може викликати серйозні проблеми зі здоров'ям. Крім того, надягайте рукавички і захисні окуляри, так як затірка може сильно дратувати очі і шкіру.

Процес:

Перш ніж почати приготування, всі матеріали витримуємо деякий час при кімнатній температурі. Найбільш оптимальна температура для затірки, як і для клею, становить 18-25 градусів.

Спочатку наливаємо близько ? від загальної кількості необхідної рідини і поступово додаємо туди (не навпаки!) сухий інгредієнт.

Якщо для змішування затирання використовуємо електричну мішалку, то лопаті повністю занурюємо в розчин. Інакше бульбашки повітря потраплять в суміш і можуть послабити розчин. З цієї ж причини швидкість обертання повинна бути не більше 300 об/хв (при більшій швидкості утворюються повітряні пухирці).

Після того, як всі інгредієнти будуть змішані і велика частина грудок розбита, невеликими порціями додаємо решту рідина, щоразу перевіряючи консистенцію. Коли затірка тільки змішана, вона повинна бути достатньо вологою, щоб її можна було розподілити затирочної теркою, але і не занадто вологою, щоб розтікатися. Цей момент дуже важливий: надлишок рідини може послабити затірку.

Даємо затірці постояти протягом 10 хвилин. Залишилися сухі грудки за цей час повинні повністю смочиться рідиною, і затирка стане більш щільною. Знову перемішуємо затірку, щоб зовсім не залишилося грудок.

Готова до вживання затирка не повинна вільно виливатися з відра, а тільки після невеликого поштовху. При розподілі вона повинна триматися гіркою. Якщо затірка вийде занадто щільною, вона не буде прилипати до плитки. У цьому випадку, навіть якщо ви строго слідували пропорціям, зазначеним на етикетці, затірку доведеться додати ще трохи рідини. Знову ретельно перемішуємо, даємо затірці постояти і знову перемішуємо.

Якщо вам треба приготувати велику кількість затірки, і ви використовуєте більше однієї упаковки, при покупці переконайтеся, щоб вони мали один серійний номер. При змішуванні нових порцій необхідно дотримуватися ті ж самі пропорції компонентів суміші, змішувати їх в тому ж порядку і при тій же швидкості обертання.



Рекомендуємо для перегляду:
  • Легкий спосіб затирання плитки. Зроби сам своїми руками
  • Сухі будівельні суміші на основі гіпсу. Шпаклівки та затирання
  • Як прокачати гальма
  • Заміна охолоджуючої рідини
  • Цементні наливні підлоги
  • Як правильно укладати плитку на підлогу
  • Як укласти керамічну кухонну плитку
  • Як приготувати розчин для кахельної плитки
  • Чищення плитки після затирання швів
  • Укладання плитки своїми рукамиодин з простих способів