Щеплення винограду


Щеплення винограду є важливим агротехнічним заходом, спрямованим на просування південних сортів винограду в північні і східні регіони. Для того щоб надати південним сортам винограду велику морозостійкість, їх прищеплюють на винограді північних акліматизованих сортів, що відрізняються високою зимостійкістю. Крім цього, щеплення винограду можна застосовувати для омолодження кущів і зміни сортів на винограднику.

Прививка винограда

Для щеплення винограду існує кілька способів:

  • по виду прищеплений частин (щеплення вічком, щеплення черешком)
  • по техніці виконання (копуліровка покращена і проста, щеплення в розщіп та інші)
    Результати щеплення винограду залежать від дотримання наступних умов:
  • близьке ботанічний спорідненість між щепленнями
  • повне анатомічне подібність у будові підщепи (те, до чого прищеплюємо) і прищепи (те, що прищеплюємо)
  • однотипність біологічних і фізіологічних явищ (річний цикл росту і ін)

З перерахованих вище способів щеплення винограду найбільш поширеною є копуліровка поліпшена (з язичком). Вона досить проста у виконанні і дає, як правило, хороше зрощення привираемых частин.

Схема прививки винограда

При щепленні прищепа і підщепа можуть бути у вигляді живців, або живцем буде тільки прищепу, який прищеплюють вже до зростаючого в ґрунті підщепі.

Для щеплення в якості живців слід вибирати тільки зрілі здорові лози. Як правило, їх запасають з осені перед укриттям винограду.

Живці для щеплення в зимовий час слід зберігати в підвалі з помірною вологістю з температурою 2-4 градуси тепла. Живці в підвалі укладають рядками, розділяючи їх шаром піску глибиною 3 см і вологістю приблизно 15%. Останній, верхній шар піску повинен бути 15-20 см.

Протягом зими пісок у міру потреби зволожують. Якщо у підвалі буде високою (більше 85%) відносна вологість повітря, живці слід прикопувати у вертикальному положенні, закриваючи їх внизу, лише до половини вологим піском, щоб верхні частини живців були на відкритому повітрі.

Щеплення винограду методом покращеної копуліруванням

У березні-квітні готують до щеплення живців-підщепи. Живці обмивають і обтирають тканиною, потім розрізають на частини довжиною близько 40 см. У кожного черешка нижній зріз роблять строго під вузлом з ниркою. Потім на підщепах акуратно вирізують всі бруньки, а на нижньому кінці злегка дряпають ножем кору. Ці операції роблять для того, щоб викликати коренеутворення у живців.

Підготовлені живці для збільшення вологості в тканинах опускають на 3-4 дні у воду кімнатної температури. Це сприяє початку раннього сокоруху у підщепи і кращого його зрощення з прищепою. Чубуки підщепи в поперечному розрізі повинні мати колір кори і деревини світло-зеленого кольору. Якщо тканини побуріли, це говорить про пошкодження живців при зимовому зберіганні. Такі живці для щеплення непридатні.

Живці щепленого сорту прищепи також перевіряють на життєздатність. Потім протягом 1-2-х днів їх вимочують у воді і поділяють ножем на частини довжиною 5-7 см кожна з одним добре розвиненим очком. Нижній зріз повинен знаходитись нижче виноградної нирки на 4-5 см, а верхній має бути з невеликим нахилом і перебувати на 1-2 см вище.

Щеплення винограду способом поліпшеної копулірування з язичком

Підщепа і прищепа для такого щеплення обов'язково повинні бути однієї товщини, щоб при з'єднанні всі однойменні тканини збігалися. При щепленні на підщепі і підщепі роблять косі зрізи одного розміру на передній стороні черешка так, щоб довжина зрізу була в два рази більше діаметру самого живця. На підщепі і привіз у верхній третині зрізу також роблять насічки глибиною 4-5 мм Підготовлені зрізи з'єднують, щільно всуваючи насічки одну в іншу, для того, щоб щепа міцно «сидів» на підщепі. При з'єднанні підщепи і прищепи обов'язково потрібно стежити за тим, щоб камбій, кора і деревина у них співпали. Заключний етап щеплення - накладення стрічкової спіральної пов'язки. Вона повинна охопити всю зону щеплення, але мати невеликі просвіти для доступу повітря до зрізах.

При проведенні такого щеплення в якості підщепи допускається використовувати укорінені однорічні саджанці. Саджанці за тиждень до початку щеплення прикопують в пісок в теплиці, щоб у них почалася життєдіяльність. Потім роблять обрізку корінців саджанців на 8 см і прищеплюють в кореневій стовбур копуліруванням.

Успіх щеплення залежить від швидкості та міцності зрощення підщепи і прищепи. На зрізах прищеплених живців утворюється особлива тканина - каллюс, за допомогою якої щеплені частини живців зростаються. Для кращого утворення каллюса та сталого зрощення потрібно підтримувати температуру середовища 24-25 градусів. Це досягається з допомогою стратифікації щеплень.

Стратифікація щеплень винограду

Стратификация прививок винограда

Стратифікація винограду в теплиці

Стратифікацію щеплень проводять в теплиці. Для этоголучше всього підійдуть решітчасті ящики 60 см завдовжки, 40 см і шириною 55 см заввишки. Дно і бічна сторона ящиків - висувні. По бічних стінок і дна ящика насипають п'ятисантиметровий шар тирси в суміші з додаванням подрібненого вугілля. Живці укладають так, щоб верхівками вони були спрямовані до передньої сторони ящика. Ящик з щепленнями поміщається в теплицю, де протягом всього строку підтримується температура близько 25 градусів при відносній вологості 75-85%. Тривалість стратификациисоставляет 20-25 днів.

Через 7-8 днів стратифікації у щеплень начиняє утворюватися каллюс. Після цього трохи зменшують верхній шар тирси, щоб посилився доступ повітря до місць щеплень. Якщо тирса підсохнуть, ящик з щепленнями потрібно наполовину опустити у воду 20 градусів на 20-30 хвилин.

Коли повністю завершиться спайка щеплень, можна приступати до їх проращиванию і загартовуванню. Температуру в теплиці знижують до 14-15 градусів і зменшують верхній шар з тирси до 1-2 см для посилення освітлення нирок щеп. Весь процес стратифікації щеплень разом з загартуванням триває 30 днів.

Щеплення висаджують у відкритий грунт, коли температура ґрунту піднімається до 10-12 градусів (приблизно кінець квітня - початок травня). Це час, як правило, збігається з розпусканням бруньок на виноградних кущах.

Как привить виноград



Рекомендуємо для перегляду:
  • Щеплення рослиносновні етапи, види
  • Прищепа і підщепаправильний вибір
  • Окулірування плодових дерев
  • Щеплена рослинаправильний догляд
  • 5 способів копулірування (щеплення плодових дерев)
  • Як виростити троянду з черешка
  • Розмноження смородини живцями і відведеннями
  • Виноград. Розмноження, садіння і догляд
  • Поради городникам. Роботи в саду у квітні
  • Поради городникам. Жовтень