Обрізка плодових дерев


Обрізка плодових дерев проводиться з метою омолодження, зростання нових гілок, підвищення врожайності і якості плодів. В результаті обрізання плодових дерев відбувається невеликий дисбаланс між кореневою системою иназемной частиною дерева - коріння починають з надлишком постачати живильні речовини, які викликають зростання нових плодів і гілок.

Види обрізки

  • Прореживающая обрізка плодових дерев. При проріджуючому обрізанні обрізають гілки-дублери, гілки, затінюючі інші, зростаючі внизивнутрь крони. В результаті такої обрізки крона стає більш прозорою, кора дерева швидше просихає після дощу та не уражається мохом.

  • Оздоровча обрізка плодових дерев. При такій обрізці видаляють хворі, знищені, уражені паршею і гниллю гілки. Під час такої обрізки потрібно видаляти і частина здорової гілки, щоб уникнути поширення хвороби по дереву. Гілки після такої обрізки потрібно як можна швидше спалити.

  • Укорачивающая обрізка плодових дерев. Укорачивающую обрізку проводять з метою формування крони і обмеження надмірного зростання ветокдля стимулювання розгалуження основних пагонів, на яких нижче місця зрізу утворюються нові бруньки. Укорачивающую обрізку в основному роблять на молодих плодових деревах. Молоді дерева обрізають і в тих випадках, коли їх крони пошкоджені морозом.

  • Послепосадочная обрізка плодових дерев. Обрізка дерева після посадки проводиться для відновлення балансу між кореневою частиною (пошкодженої при посадці) і наземної. Це дає коріння час прижитися в землі.

Обрезка деревьев

Основні принципи обрізки плодових дерев

Обрізка плодових дерев - процес творчий, але все ж необхідно знати основні правила:

1. Обрізання плодових дерев краще всього проводити на самому початку весни, коли дерево ще спить, і не почався сокорух. Допускається осіння обрізка дерев після листопаду, але тут створюється небезпека пошкодження тканин незагоєні зрізів зимовими морозами.
2. Гілки слід зрізати близько нирок або інших гілок, щоб розвиваються з них пагони продовжували лінійний ріст гілок. При укорачивающей обрізанні дуже важливо зрізати гілку так, щоб остання нирка закінчувалася на місці обрізки. Якщо залишити шматочок гілки довгим, без нирки, то вона все одно засохне.
3. Обрізати гілки бажано над нирками, розташованими на зовнішній стороні крони, т. к. нирки, розташовані на внутрішній стороні, утворюють пагони, які будуть загущати крону. Правильно виконаний зріз гілки має похилу площину, при цьому верхня частина зрізу збігається з верхівкою залишеної нирки.
4. Обрізка дерев, як важлива хірургічна операція, повинна проводитись спеціальним інструментом. Великі рани потрібно зачистити гострим ножем. Після такої зачистки рани шириною більше двох сантиметрів зафарбовують білилами або інший олійною фарбою, при цьому не потрібно наносити фарбу на краю рани.
5. При цьому не слід залишати «пеньків», тому що рани на них не заростають і служать розсадником багатьох хвороб.
6. Правильно сформована крона дерева повинна мати пірамідальну форму.Провідне місце в кроні займає стовбур, потім йдуть сучки та гілки. Бічні відгалуження повинні підкорятися головним осям, бути тонше по діаметру.

Використання зрізаних гілок

Некоторыесадоводы відправляють зрізані гілки на компост, але найкраще ихсжечь. Тоді выполучите прекрасне добриво - древеснуюзолу, її основою є калій, которыйнеобходим багатьом рослинам.



Рекомендуємо для перегляду:
  • Декоративна композиція з гілок. Зроби сам своїми руками
  • Відеопосадка плодових дерев
  • Хвороби плодових культур і заходи боротьби з ними
  • Осінні роботи на винограднику. Обрізка винограду восени
  • Вибір щеплених саджанців плодових дерев
  • Як правильно обрізати виноград
  • Вирощування вишні
  • Стрижка живоплоту
  • Вирощування сливи
  • Поради городникам. Серпень