Як приготувати лисички, зберігаючи їх цілющі властивості


Лисичка звичайна - не тільки дуже смачний, але і дуже корисний для здоров'я гриб. А тому часто використовуються у виготовленні лікарських засобів, причому, популярні наші лисички не тільки в Росії, але і за кордоном. Cantharellus cibarius (лисичка звичайна) містить полісахарид-хитиноманноза, ергостерол і траметонолиновую кислоту. Всі ці три натуральних речовини дуже корисні для організму людини, зокрема, для печінки. Перший допомагає швидко позбутися від глистових інвазій. Другий ефективно впливає на ферменти печінки і рекомендується при гепатитах, жировому переродженні, гемангіоми. Траметонолінова кислота «вбиває» віруси гепатиту.

Приготовление лисичек

Крім того, лисичка звичайна багата амінокислотами, містить вітаміни А, В1, РР, мікроелементи мідь і цинк. Лікувальні властивості цього гриба поширюються і на інші важливі органи: поліпшується зір, запобігає запалення очей, зменшується сухість слизових оболонок і шкіри, підвищується стійкість до інфекційних захворювань. У даній статті ми розповімо, як приготувати лисички, зберігаючи їх цілющі властивості.

Приймати лисички в чистому вигляді, як ви розумієте, небезпечно. Можна, звичайно, варити, маринувати, є смажені лисички, але належного ефекту від вживання лисичок цими способами, не вийде. Справа в тому, що хитиноманноза не терпить теплову обробку і гине при температурі 60 градусів Цельсія.

Сіль теж сприяє його руйнування. І, якщо ми розглядаємо лисички в якості оздоровчого продукту, то засолювання та маринування цих грибів потрібно виключити. Смажені лисички також не матимуть особливого позитивного ефекту на здоров'я. А ось сушені лисички дозволять заготовити гриби на зиму, при цьому зберігши всі їхні лікувальні властивості. Можна також заморозити лисички, але, потрібно враховувати, що при розморожуванні у лисичок з'являється гіркуватий смак.

Сушені лисички

1. Ретельно перебираємо гриби, відкладаючи для сушіння гриби з великими капелюшками і ніжками, без червоточини. Це важливо, так як грибні черв'яки залишають в грибах, навіть в мікроскопічній червоточини, сліди свого перебування в ньому.
2. Очищаємо від налиплих листочків і мусоринок. Ні в якому разі лисички не моєму.
3. Відокремлюємо ніжки від капелюшків (у лисичок сушать тільки капелюшки). Великі капелюшки ділимо навпіл або на три-чотири частини, якщо гриб дуже великий. В залежності від вашого місцезнаходження, вибираємо і спосіб сушіння на відкритому повітрі, в печах, в сушарці, духовці, на плиті, домашніх радіаторах, мікрохвильовій печі. Головне, щоб при цьому гриби сушилися, а не варилися і смажилися. Саме з цієї причини гриби не можна розкладати на залізний лист.
4. Гриби укладають на щільний папір, суху дошку, Довго сушити лисички не слід. Щоб гриби сохли швидко, потрібно тримати їх у провітрюваному приміщенні, при постійній циркуляції повітря.
Якщо ви робите заготівлі грибів за містом, то у жаркі дні їх можна подвяліть на сонечку (1-2 дні). Але не більше цього часу, так як вони просто запечуться. Добре висушені гриби будуть гнутися, неправильно висушені лисички - будуть ламатися.

Способи зберігання лисичок

1. Зберігати сушені лисички краще в скляних банках. Попередньо в банку наливають трохи спирту, підпалюють його і закривають кришкою. При цьому способі, банки виходить весь кисень, завдяки чому гриби в банку не пліснявіють.

Сушеные лисички

2. Висушені гриби перед закладкою на зберігання, можна перемолоти в кавомолці і зберігати в сухому щільно закритій тарі, також як кава. Порошок додавати в страви перед їх вживанням. Порошок з лисичок можна змішати з іншими перемеленими сухими спеціями: петрушкою, кропом, кмином, селерою, перцем.

Рецепти

Для профілактики і лікування захворювань печінки.

Рецепты из лисичек

Настоянка з лисичок

Заливаємо в приготовлену скляний посуд 2 столові ложки подрібнених свіжих грибів (сухих лисичок кладемо 3 чайні ложки) 150 г горілки, поміщаємо в холодильник і забуваємо про неї на 2 тижні.

Перед вживанням не фільтровану настоянку з лисичок збовтуємо і приймаємо по 1 чайній ложці перед сном.

Настоянка даних пропорціях розрахована на курс 1 місяць.

Суп з лисичок

Варимо суп на м'ясному або курячому бульйоні, в залежності від ваших смакових уподобань. Не втратить своєї принади це блюдо і приготована на воді ( в цьому випадку, потрібно покласти інгредієнтів у 1,5 рази більше і додатково приправити спеціями)

Інгредієнти (на 3 порції):

  • лисички (сушені, свіжі або заморожені) - 250 гр.
  • морква (середня) - 1 шт.
  • картопля (або ріпа) - 2 шт.
  • цибуля - 1 шт.
  • сіль і перець за смаком (можна замість солі додати соєвий соус)
  • Масло рослинне - 1 ст. лож.

Лисички грибы

Спосіб приготування:

  • Сушені лисички замочуємо в холодній воді на 1хв, щоб видалити залишки сміття. Порошок з лисичок використовуємо відразу. Заморожені гриби розморожуємо, свіжі чистимо та миємо.
  • Цибулю дрібно ріжемо, моркву натираємо на крупній тертці.
  • Цибулю і моркву обсмажуємо в каструлі (або на сковорідці до золотистого кольору.
  • Додаємо в каструлю гриби і обсмажуємо 5-7 хвилин.
  • Додаємо готовий бульйон і опускаємо попередньо нарізану картоплю.
  • Варити до повної готовності.

    Під час приготування супу можна додати цілу очищену картоплину. Крім додаткового навару, її можна використовувати і як гарнір для другої страви.

    Суп подавати на стіл разом зі сметаною і дрібно нарізаним часником для аромату. Любителям гострого в сметану можна додати трохи гострого кетчупу.



    Рекомендуємо для перегляду:
  • Грибний суп з печериць. Зроби сам своїми руками
  • Рецепт литовського борщу з щавлем і буряком
  • маринувати опеньки
  • грузді Мариновані
  • Грибний суп їх сушених білих грибів - рецепт приготування
  • Смачно готуємо грибимариновані опеньки, два рецепту
  • Як приготувати стручкову квасоля з грибами
  • Фото-рецепт приготування смажених грибів лисичок
  • Рецепт приготування грінок з білого хліба з грибним соусом з печериць
  • Жюльєн з куркою і грибами, приготований в свіжому картоплі