Виноград. Розмноження, садіння і догляд


Виноград - прекрасний дар природи. Його соковиті і солодкі ягоди - цінний продукт харчування, в якому знаходяться життєво важливі для людини речовини і вітаміни, до того ж це незамінна сировина для отримання вин з відмінними смаковими якостями.

Ось чому виноград так люблять садівники-любителі і, незважаючи на складності розведення та догляду, отримують хороші врожаї в умовах середньої смуги Росії.

Виноград

Існує кілька способів розведення винограду:

  • насінням
  • щепленням
  • живцями
  • відведеннями

Розмноження живцями винограду

Найпоширеніший, відмінно зарекомендував себе серед садівників-любителів спосіб - розмноження винограду живцями. Живець - це частина однорічної лози винограду.

Заготівля живців

Живці заготовляють перед укриттям винограду на зиму під час обрізання. Для живців підходять однорічні високоврожайні пагони. Для заготівлі живців беруть середню або нижню частину втечі винограду товщиною 6-10 мм з добре сформованими оченятами. Держак очищають від листя, видаляють верхівку і ділять на відрізки 30-40 см. Верхній зріз повинен бути на 2-3 см вище верхнього вічка, нижній роблять відразу під оком. Відразу після цього для захисту від цвілі живці поміщають на два-три години в 5% розчин залізного купоросу. Потім живці зв'язують у пучки і укладають на зберігання. Для зберігання живців підходять прохолодні приміщення з температурою повітря 1-5°С. Пучки з живцями обмотують вологою мішковиною, упаковують в поліетиленові пакети і щільно зав'язують.

Підготовка до посадки живців

Для вкорінення в кінці січня-лютому живці поміщають у вологе хвойні тирса, які регулярно зволожують при підсиханні. Через три тижні, коли з'являються корені, живці пересаджують в ящики з сумішшю торфу, компосту і піску, узятих в рівних кількостях, і ставлять на вікно, періодично поливають і підгодовують комплексними добривами, а на початку травня висаджують у відкритий грунт.

Посадка винограду

Вибір місця і підготовка ґрунту

Місце і грунт для посадки винограду краще підготувати восени: добре перекопати і внести органіку - гній або компост (приблизно 1 відро на 1кв. метр).

Для винограду не придатні сильно зволожені ділянки, з глинистої низинній ґрунтом та ґрунтовими водами, які знаходяться ближче півтора метрів, а також солончаки. Сприятливі для винограду поживні, добре влагопроніцаемие грунту, суглинні і звичайні чорноземи.

Виноград - світлолюбна культура, це потрібно врахувати при виборі місця. При недоліку світла знижуються смакові якості і кількість врожаю. Тому для посадки винограду підходять добре освітлені місця. Особливу увагу потрібно приділити вибору сорту винограду. Для відкритого грунту в умовах середньої смуги Росії придатні сорти раннього та надраннього терміну дозрівання (Алешенькин, Чорний солодкий, Лідія та ін).

Посадка

Садити виноград краще всього навесні, коли мине загроза весняних заморозків. При посадці молодих саджанців, рослина витягають з ємності, намагаючись не порушувати ком землі, встановлюють в ямку на місці посадки, рясно поливають, мульчують торфом. Після посадки виноград поливають кожні 2-3 дні, потім рідше.

Формування виноградного куща

Виноград розвиває довгі високі стебла-лози. З нирок основний лози відростають нові батоги. Сильне розростання куща ускладнює догляд за ним і зменшує плодоношення. Тому лозу потрібно формувати. Лоза повинна складатися з однієї або кількох гілок, що ростуть прямо з землі, ці гілки розходяться по шпалері в різні боки так, щоб не заважали один одному. Виноградний кущ після підв'язки його до шпалері має форму віяла. Якщо лоза розходиться, але гілки заважають один одному, потрібно вибрати найбільш вдалі, інші видалити.

Основна лоза у висоту повинна бути близько метра, а виноградний кущ з батогами, на яких визрівають кисті, - не більше півтора метрів у висоту. За станом куща потрібно стежити: після зими засохлі і запліснявілі гілки потрібно обрізати, а після дозрівання грон винограду батоги-перволітки обрізаються зовсім або прищіпують (якщо куща є куди рости). Батоги, що відростають від землі потрібно зберегти, прищипуючи і заводячи під шпалери - вони майбутня заміна.

Якщо так доглядати за лозою, то на ній будуть добре і у великій кількості дозрівати грона винограду протягом декількох років.

Щорічна обрізка винограду

Мета щорічної обрізки - дозрівання більшої кількості кистей, які утворюються з відцвілих суцвіть і збереження обраної форми куща.

До обрізання приступають, коли повністю визрівають частини куща і закінчиться його вегетація. Зовнішнім показником настання такого моменту служить листопад, зазвичай це відбувається в кінці жовтня.

В умовах середньої смуги Росії обрізку рекомендують проводити в два етапи: восени, перед укриттям кущів, і навесні, після їх відкриття. Восени обрізають невызревшую, що має зелене забарвлення частину пагонів. Навесні видаляються підмерзли і заплеснувшие пагони. Одночасно вирішується питання довжині обрізки винограду.

Встановлення правильного співвідношення між ростовими процесами і плодоношенням і визначення нормального навантаження у винограду є основними моментами, які необхідно мати на увазі при обрізанні. Навантаження повинна бути співмірною силі куща. Її можна визначити за станом минулорічного приросту. Якщо в минулому році залишено зайве кількість вічок (сталася перевантаження), то пагони будуть тонкими і короткими. Якщо залишено менше, ніж дозволяє сила куща, то пагони будуть занадто товстими. Наявність нормальних пагонів (6-12 мм в діаметрі) свідчить про правильно вибрану в попередньому році навантаженні, і її потрібно повторити при наступній обрізанні.

Обрізка буває короткою - на однорічному пагоні залишають 2-4 вічка, довгою - залишають 5 вічок, змішаної - виділяють плодове зерно.

При виборі довжини обрізки дивляться на особливості росту і розвитку винограду. У середньому на кожен міліметр діаметра втечі залишають 1,1 вічка, тобто, якщо діаметр дорівнює 10 мм, то втеча обрізають на 11 очок.

Догляд за виноградом

Правильний догляд за виноградом перший час після посадки дуже важливий для розвитку кущів та отримання першого врожаю. Агротехническому впливу підлягають грунт і самі рослини. Догляд за ґрунтом полягає в добриві, зрошенні, боротьбі з бур'янами.

Рихлити грунт слід по мірі ущільнення верхніх шарів після літніх дощів і поливу, особливо важливий полив в посушливих районах Поволжя. Полив проводять у поливні борозни або безпосередньо в лунки. Число поливів обумовлюється станом погоди.

Виноград дуже чуйний на добрива, особливо сприятливі фосфорні і калійні. Фосфор впливає на закладку і формування плодових бруньок і на накопичення цукру в ягодах. А калій підвищує імунітет і сприяє зростанню. Кальцій підвищує врожайність і цукристість. Азот впливає на ріст і ветвистость, але підгодівлю азотом потрібно закінчити до середини літа, так як більш пізня підгодівля може викликати затяжний зростання і недостатнє визрівання і до зими.

Розвиваються лози прив'язують до поставлених кілочків, щоб надати їм вертикальне положення. На кущі в перший рік росту залишають за три втечі, інші по мірі їх появи видаляють.

Останній осінній роботою є закривання винограду на зиму. Перед закриттям кущі обрізують, залишаючи визрілі лози довжиною до 100 см. Обрізані лози обережно пригинають до землі і вкривають землею з середини міжрядь. Укриття слід проводити після перших заморозків. Взимку на винограднику проводять снігозатримання.



Рекомендуємо для перегляду:
  • Щеплення винограду
  • Осінні роботи на винограднику. Обрізка винограду восени
  • Як правильно обрізати виноград
  • Розведення рослин живцями за китайським методом
  • Розмноження і вирощування жимолості
  • Розмноження смородини живцями і відведеннями
  • Вирощування малини
  • Вертикальне озеленення стін
  • Поради городникам. Жовтень
  • Догляд за півоніямипідгодівля і лікування