Рецепт літнього супу з кропивою і щавлем


Багато чули про те, що кропиву можна їсти, але далеко не всі наважуються що-небудь з неї приготувати. А між тим, у листі кропиви містяться вітаміни К, В2, С (цього вітаміну в кропиві в 2-2,5 рази більше, ніж у лимонах), каротин, мікроелементи - залізо, марганець, мідь та інші. За змістом білка листя кропиви порівнянні з бобовими культурами, такими як квасоля, горох і боби.

Дуже багато господинь нехтують кропивою в домашній кухні, вважаючи, що страви з неї виходять дуже смачними, або ж, що готувати її дуже складно. Постараюся цим рецептом розвіяти обидва ці переконання. Пропоную вашій увазі рецепт дуже смачного і корисного річного супу з кропивою і щавлем.

Суп с щавелем и крапивой

Для приготування літнього супу знадобиться:

Рецепт летнего супа

  • куряче 600 г
  • 4-5 середніх бульб картоплі
  • 1 морква
  • 2 головки ріпчастої цибулі
  • 4 курячих яйця, плюс яйця для подачі готової страви
  • пучок щавлю
  • великий пучок молодої кропиви
  • сіль за смаком
  • перець чорний горошком 4-5 шт
  • 3-4 лаврових аркуша
  • 1 ст. ложка рослинного масла
  • сметана для подачі готової страви

(Вихід готового продукту приблизно 3-3,5 літра)


Підготовка

Крапива для супа

Для супу ми візьмемо кропиву дводомну (пекуча кропива теж підійде, і за харчовою цінністю вона перевершує дводомну, але її складніше обробляти - вона пече набагато сильніше). Дуже часто зустрічається вона в непривабливих для людини місцях: біля парканів або доріг. Така кропива не дуже підходить. Найкраще кропиву для приготування страв збирати в лісі або в заміському будинку в городі, щоб бути впевненими в екологічній чистоті рослини. Щоб не обпектися, рвіть кропиву в щільних рукавичках. Намагайтеся вибирати найбільш молоді пагони, стара кропива для приготування не підходить.

Листья крапивы

Часто рекомендують ошпарювати кропиву окропом, щоб вона не кололася. Але при цьому втрачається багато смаку і кольору. Для супу я мою кропиву в рукавичках, а потім ріжу, не обдаючи її окропом.

Овочі (картопля, морква) добре миємо та очищаємо від шкірки і вічок. Щавель так само добре промиваємо.

Щавель для супа

Приготування бульйону

Смак літнього супу з щавлем і кропивою супу багато в чому залежить від бульйону, який ви зваріть. Щоб отримати дуже смачний бульйон, треба знати деякі хитрощі.

Якщо хочете, щоб суп вийшов пожирніше, то варіть бульйон з курячих стегенець або стегенець. Якщо ж бульйон вам подобається більше прісний, то для приготування візьміть курячу грудку. Щоб жиру майже не було з грудки можна видалити шкіру і видалити кісточки.

Куриная грудинка

М'ясо розрізаємо на невеликі шматочки.

Куриное филе

Поміщаємо його в каструлю, ставимо на плиту і доводимо до кипіння на сильному вогні. Як тільки бульйон почне кипіти, перемикаємо на слабкий вогонь.

Куриный бульон

У киплячий бульйон кладемо чорний перець горошком, сіль, лавровий лист і головку цибулі в шкірці. Шкірка додасть бульйону красивий золотистий колір. Залишаємо все це кипіти на невеликому вогні 20-30 хвилин.

Приготовление бульона

Поки кипить бульйон, підготуємо овочі:

Лук очищаємо і ріжемо невеликими шматочками, моркву тремо на тертці соломкою або розрізаємо ножем.

Лук и морковь

Картоплю ріжемо невеликими кубиками і заливаємо водою, щоб не потемнів.

Картофель кубиками

Відварюємо курячі яйця. Для супу нам потрібно всього 4 яйця, але при подачі в кожну тарілку можна додати ще по половинці вареного яйця. Розрахуйте кількість яєць з урахуванням цього.

Яйця відварюємо круто, поміщаємо під холодну воду, очищаємо і дрібно кришимо.

Яйца вкрутую
Вареные яйца
Яйца измельченные

Коли бульйон покипить хвилин 20-30, додаємо в нього картоплю і варимо до готовності на сильному вогні.

Наваристый бульон

Суп с картошкой

Цибулю і моркву обсмажуємо до м'якості на мінімальній кількості рослинного масла.

Ингредиенты для зажарки

Приготовление зажарки

Коли картопля отварится до готовності, виймаємо з бульйону головку цибулі, лавровий лист і перець горошком. Більше вони нам не знадобляться.

Вареный лук

У суп ж додаємо зажарку: цибулю і моркву.

Летний суп с зажаркой

Коли суп ще раз закипить, додаємо в нього порізані яйця. І залишаємо кипіти на невеликому вогні.

Летний суп с яйцами

Щавель ріжемо невеликими шматочками.

Нарезанный Щавель

Від кропиви беремо тільки листя і так само ріжемо на невеликі шматочки.

Крапива в кулинарии

Нарезанная крапива

Кропиву і щавель додаємо в киплячий суп.

Летний суп с щавелем и крапивой

Даємо йому покипіти ще пару хвилин.

Вкусный летний суп

Подаємо гарячим з половинкою яйця і сметаною.

Рецепт летнего супа

Приємного апетиту! Легкий і корисний літній суп готовий.



Рекомендуємо для перегляду:
  • Рецепт литовського борщу з щавлем і буряком
  • Як приготувати смачний червоний борщ з буряком
  • Простий рецепт смачного м'ясного бульйону
  • Рецепт приготування смачного рибного супу з перловкою і картоплею
  • Рецепт приготування смачного борщу з куркою і нугыли
  • Рецепти приготування холодних супівсмачні окрошки і холодні свекольники
  • Фото-рецепт приготування овочевих супів і зеленого борщу
  • Рецепт приготування сирного крем-супу з кальмарами
  • Фото-рецепт приготування крем-супу з гарбуза
  • Рецепт картопляних галушок в томатно-сметанному соусі