Ергономіка у плануванні кухні


Ф. Л. Райт сказав, що кухня - «майстерня домогосподарки». І, насправді, часто ми проводимо величезну кількість часу в приготуванні їжі, і ментально, кухня для нас стала енергетичним центром всього житла. Сучасне життя вимагає правильно організувати роботу цієї майстерні.

Необхідно мінімізувати траєкторію руху по кухні, усунувши непотрібне і оптимізувати необхідне. Ергономічна планування кухні заснована на правильному розташуванні трьох основних зон: зони зберігання, зони готування і мийки. Основні зони повинні бути розташовані оптимально-не дуже далеко, і не занадто близько один від одного. В ідеалі, мийка повинна знаходитися в центрі робочого трикутника в 120-180 см від плити і 120-210 см від холодильника. Радимо замовляти дизайн проект у професіоналів, щоб все було так як Ви хотіли.

фото

Варіанти планування кухні

Варіанти планування кухні вельми різноманітні. Якщо кухня витягнута в одну лінію, то бажано щоб її довжина не перевищувала 4 метрів, щоб складові трикутника не знаходилися далеко одне від одного.

фото

При двустрочном розташуванні кухні, вздовж паралельних стін, відстань між лініями повинна бути не менше 120 см, щоб можна було відкривати протилежні бази. Таке розташування оптимально для великих кухонь, або кухонь прохідний планування.

Кутова планування дуже поширена і універсальна, для різного роду приміщень, і, як кухні-їдальні великого об'єму і, невеликої кухні. У таких кухнях вдається оптимізувати рух, якщо не розташовувати холодильник і мийку в різних кінцях. А також, необхідно грамотно облаштувати кутовий модуль, який часто залишається викинутим з життя простором. А адже так вдало можна розмістити у нижньому кутовому модулі систему фільтрації води або чашу подрібнювача.

фото

Планування по трьом сторонам приміщення теж цілком прийнятна. Тільки треба враховувати, що висота підвіконня ніколи не збігається з висотою робочої зони, а також той факт, що під вікном розташований радіатор. Виходи з цієї ситуації, безумовно, є. Наприклад, можна зробити модуль, що примикає до вікна, нижче по висоті. Або підібрати необхідну висоту цоколя кухні. У сучасних виробників, як правило, декілька стандартів цоколів. Радіатор ж, можливо залишити за кухонними базами, вставивши грати в стільницю і відсунувши кухню від стіни, щоб забезпечити конвекцію. Таким чином стільниця в цій зоні буде глибше, ніж по іншим сторонам кухні, іноді це навіть зручно. Якщо вам знадобиться узгодження перепланування квартири, то звертайтеся до архітектурно-будівельним компаніям, які зможуть допомогти вирішити дане питання.

фото

фото

фото

Є й інші планувальні варіанти кухонь: кухні з островом, півостровом, але вони не так часто використовуються в нашому житті ,це скоріше американизированная схема, що вимагає дійсно великого простору кухні. При наших же середньостатистичних розмірах кухні острівне планування не оптимальна.

Облаштування кухні

В облаштуванні та дизайні кухні важлива кожна деталь:висота робочої поверхні,розташування всіх приладів і модулів,їх розміри,глибина навіть раковини має значення.

Що ж є відправною точкою? Це, власне, людина, яка проводить багато часу. Якої висоти робоча поверхня вам зручна?

Ви зможете дотягнутися до самої верхньої полиці, щоб взяти звідти салатник? Як часто ви готуєте, який склад вашої сім'ї?

Все необхідне для приготування їжі повинно бути під рукою, в доступності.

Висота стільниці в середньому становить від 85-93 см, і підбирати її необхідно безумовно, під свій зріст. При неправильно підібраній висоті, наприклад, люди високі почнуть горбиться, і в спині виникатиме додаткова напруга. Глибина раковини також має велике значення, для високих людей зручні глибокі раковини-20-25 см, для людей невеликого зросту більш дрібні - від 13 до 20 см.

Безумовно, для окремих операцій на кухні були б комфортні більш низькі модулі, наприклад для розкачування тіста. Але в нашій дійсності немає звички використання таких модулів, тому часто господині розкачують тісто на обідньому столі, так як він має висоту нижче робочої. Відстань між верхніми і нижніми базами-50-55см, якщо в кухні є високі пенали, наприклад вбудований холодильник ця висота обмежена цими пеналами. Якщо таких модулів немає, то можна вішати верхні модулі за своїм бажанням .Висота розташування витяжки від електричної плити-70 ?75 см, у газових це розрив вище.

Все, що необхідно, май під рукою. Ось-девіз на кухні. Або повинно зберігатися так, щоб можна було дістати навіть однією рукою. Це дуже економить час і сили в процесі приготування.

Продукти в упаковках також необхідно зберігати в доступності, з цієї точки зору дуже зручні висувні глибокі-60 см модулі, так як, висунувши їх, ви бачите весь спектр продуктів, упаковок, банок, що зберігаються там, чого не можна сказати про модулях з розпашними дверцятами, де передній ряд речей, продуктів, загороджує наступний.

Розташування побутової техніки

фото

Традиційне розташування духовки (під плитою) відомо всім нашим стандартним кухонь в старих квартирах. Для людей, які часто користуються духовкою це-катастрофа. Причому, останнім часом, коли звичка до здорового харчування стала настільки популярна, це питання стало особливо актуальним. Багато стали повністю відмовлятися від смаженої їжі, переходячи на запечену і приготовану в пароварці. І поважаючі себе господині мають духовку на рівні пояса в окремо розташованих колонах.

фото

фото

Мікрохвильовка протягом довгих років намагалася відвоювати собі місце під сонцем. Куди тільки її не намагалися прилаштувати! І на холодильник, незважаючи на постійну загрозу обпектися тарілкою гарячого супами на навісні кронштейни, і на столі, де вона загромождала робочу поверхню. І ось, нарешті, вона знайшла «Батьківщину». Найвдаліше вбудовані варіанти у ту ж саму колону, наприклад над духовою шафою. Також можна розташовувати і інші модулі - вбудовану кава машину, пароварку.

Посудомийні машини стандартно розташовують поруч з мийкою, для зручності завантаження посуду. І маленькі машини-45 см цілком виправдовують себе, вони досить місткі, а при невеликих розмірах кухні і маленьких сім'ях - реальний шанс заощадити місце, не втративши функціональності.

Безумовно, не можна також забувати і про так званих гаджети для кухні,подрібнювач, вбудованому фільтрі води. Вбудований дозатор мила звільнить поверхню від непотрібних пляшечок, які до того ж і не прикрашають кухню.



Рекомендуємо для перегляду:
  • Як спроектувати кухню
  • Дизайн-проекткухня 10 кв. м
  • Дизайн проект кухністворюємо затишок
  • Кухні з масиву дерева не завжди розкіш
  • Дизайн маленької кухні 6 кв. м.
  • Кухня 9 метрівстворюємо затишок. Дизайн-проект
  • Дизайн кухні 5 кв. м. в еко-стилі
  • Кухня в японському стилі
  • Планування кухні
  • Дизайн маленької кухні