Загадкове дріжджове тісто

Чим я старше, тим краще виходить дріжджове тісто.

Я рано почала цікавитися тестом і пирогами. І не простими шарлотками, а випічкою з листкового, дріжджового, пісочного. Перше тісто, яке навчилася робити досконало - листкове. Складне: потрібно стежити за годинником, чітко дотримуватися технологію, кожен новий шар рівне розкачувати качалкою, контролювати, щоб не витекло масло. Копітка праця, яка, втім, буде винагороджений хрусткими, розсипчастими язичками, слойки з яблуками.

Дріжджове - інше. Протягом багатьох років я намагалася з ним розібратися. Не знала, з якого боку підійти - і так, і сяк. То підніметься, то ні. Рецепт єдиний, але результат завжди різний. Ставила на зростаючому місяці, ставила на щербатому - не залежить від місяця. Плювати дріжджам на місяць.

В якийсь момент - після кількох спроб спекти, нарешті, нормальні булочки з корицею - відкривається таємниця, і я не знаю, як сформулювати її. Справа не в незмінному дотриманні технологій - з точними пропорціями і часом випічки. Я не люблю, коли їду порівнюють з магією, але крім як чаклунством відносини з дріжджами пояснити не можу. Тісто або підніметься, чи ні. Може, справа в яйцях, якості дріжджів, температури молока, хорошому замісі. Я не знаю. Впевнена тільки в тому, що чим ми старші, тим тесло краще.

Тісто любить досвідчені руки!

Дрожжевое тесто фото

Можна, звичайно, кинути цю справу і пекти пироги з тягомотного, але невибагливого листкового, де дотримання правил приготування призводить до гарантовано ідеального результату. Або задовольнятися найпростішим пісочним.

Але листкове так пахне! А які смачні пиріжки, а ще - цей бажаний запах «як у бабусі». Поставиш пиріжки в духовку, закриєш очі - і здається, що ти дитина, у бабусі в гостях.

Тісто - живе, дихає, ворушиться. Потрібно з ним подружитися. Порозумітися.

Тому що дріжджове тісто - це основа для пирогів, пиріжків, ватрушок.

Дрожжевое тесто изделия

З нього можна приготувати святковий пиріг, наприклад, з ягодами. Особливість дріжджового тіста - легко формувати різноманітні листочки, квіти, візерунки - нарізаючи шматочки тіста дрібними смужками, скачуючи кульки і надаючи їм форму бажаних візерунків. Святковий стіл прикрасить подібний традиційний російський пиріг. Також з дріжджового тіста можна приготувати буденні пиріжки і несолодкі пироги. Картопляні пиріжки до м'ясного бульйону, ватрушки на сніданок, шматок м'ясного пирога на вечерю і яблучний дітям.

Выпечка из дрожжевого теста

Дріжджове тісто роблять так:

На три склянки борошна беруть один стакан теплого молока або води, 1-2 яйця, столову ложку цукру і половину чайної ложки солі, столову ложку вершкового масла консистенції густої сметани та 15 грамів сухих дріжджів. Кількість продуктів можна пропорційно збільшувати або зменшувати. З трьох склянок борошна виходить деко пиріжків або один середній пиріг.

Використовувати для приготування воду, молоко або кефір - вибирайте самі. На молоці тісто вийде трохи солодкуватим, на воді - прісним, на кефірі - з кислинкою. Мені подобається на кефірі.

Підігріти молоко до 30 градусів (можна взяти кімнатної температури). Розвести дріжджі в невеликій кількості молока. Інше молоко перелити у велику миску, додати сіль, цукор, яйця, борошно і розведені дріжджі. Вимісити тісто. Спочатку краще розмішувати ложкою, потім місити руками. В процесі замісу додати вершкове масло. Після того, як вымесили - треба поставити тісто в тепле місце, наприклад, до батареї, і накрити серветкою.

Підніметься - обім'яти. І так три рази. Після цього можна розкачувати тісто качалкою, надавати форму руками, додати начинку і пекти пироги.

З дріжджового тіста виходять прекрасні класичні пиріжки. З капустою, з м'ясом, картоплею та цибулею, рисом і яйцем, печінкою, яблуками. Пироги - як відкриті, так і закриті. М'ясні, з капустою, з рибою, з ягодами. Дуже просто зробити булочки з корицею - досить готове тісто розділити на кульки, надати бажану форму, присипати цукром і корицею і випікати до готовності.

Додаючи до тесту родзинки, цукати, лимонну і апельсинову цедру, отримуємо солодкі булочки або пироги.

Проста і смачна випічка - ватрушки. Необхідно сформувати з тіста невеликі кульки, зробити в них невелике поглиблення (наприклад, склянкою), заповнити його сиром і випікати. У сир можна додати родзинки, цукати, горіхи. Або зелень, оливки, помідори.

Ватрушка фото

Біляші також готуються з дріжджового тіста. Їх не запікають, а смажать у великій кількості олії (опускають в киплячу олію).

Дріжджове тісто - ваш друг. Полюбіть його - і воно розкриє перед вами ворота у світ традиційних російських пиріжків, пирогів, ватрушок і іншої радості.



Рекомендуємо для перегляду:
  • Кіски. Зроби сам своїми руками
  • Біляші з м'ясом. Зроби сам своїми руками
  • Слойки з сиром з готового листкового тіста. Зроби сам своїми руками
  • Покроковий фото-рецепт приготування кримських чебуреків з м'ясом
  • Рецепт піци
  • Фото-рецепт приготування смачного творожника з персиками
  • Млинці на масляну
  • Секрети успіху смачних пирогів
  • Корзинки з кремом, шоколадом і полуницею
  • Великодній вінок


  • загрузка...