Популярне літнє блюдо окрошка: готуємо на кефірі! - цікаві речі з фото

Ось-ось настане літо, і в спекотні дні хочеться забути про ситні супи, борщі і других стравах. Свіжі овочі та зелень – ось що нам потрібно. Сьогодні ми поговоримо про те, як приготувати окрошку на кефірі. У цього легкого, малокалорійної страви існує кілька варіантів, і всі вони легкі в приготуванні.


Зміст


  • 1 З мінеральною водою
  • 2 На домашньому квасі
  • 3 На молочній сироватці

  • 4 На тані і на бульйоні
  • 5 Відео про приготування окрошки на квасі

  • З мінеральною водою

    Цей рецепт досить простий саме тому, що мінеральна вода не дає специфічного присмаку. Для такої окрошки вам знадобляться:

  • 4 картоплини;
  • 3 огірка;
  • 5 редисов;
  • 500 мл кефіру;
  • 400 г курячої грудки;
  • 4 курячих яйця;
  • 200 мл сметани;
  • 600 мл мінеральної газованої води;
  • сіль – за смаком;
  • зелень (цибуля, петрушка, кріп) – за смаком.
  • Зверніть увагу: окрошка – це страва, засноване на свіжої зелені. Тому кріп, петрушку і зелену цибулю можна додавати в будь-яких кількостях.


    Продукти, які знадобляться вам для окрошки


  • Відваріть картоплю «в мундирах», остудіть і очистіть. Нарізати слід дрібними кубиками.
  • Філе курячої грудки покладіть в каструлю, залийте холодною водою, поставте на газ. Доведіть до кипіння, після чого зніміть піну, зменшіть вогонь і варіть ще близько години до готовності. Дістаньте м'ясо. Охолодіть і дрібно наріжте. Бульйон можна використовувати для будь-якого супу.
  • Помийте огірки, при бажанні можна їх почистити. Наріжте дрібними кубиками. Відваріть яйця протягом 10 хвилин, після чого остудіть, почистіть і так само наріжте.
  • Редис можна нарізати, як вам зручно, або натерти на тертці. Так само і з зеленню: ви можете нашаткувати її дуже дрібно або нарізати великими перами і листям.
  • Складіть всі інгредієнти в каструлю, додайте кефір і мінеральну воду. Ретельно перемішайте, покладіть зелень і сметану.
  • Газована вода надає окрошці кислинку. Ви можете самі вирішити, який густоти повинна бути ваша окрошка, доливаючи більше або менше води.

    На домашньому квасі

    Квас здавна використовували не тільки як освіжаючий напій, але і як основу для приготування окрошки. Він не тільки смачний, але ще і володіє корисними властивостями, покращуючи обмін речовин, регулюючи діяльність шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи. Жарким літом окрошка на квасі буде просто незамінна.

    В першу чергу нам потрібно приготувати хлібний квас. Звичайно, його можна купити в магазині, але це зовсім не те. Тому запасіться терпінням (на приготування квасу піде 2 доби). Вам знадобляться:

  • житній хліб – 350 г;
  • вода – 3 л;
  • цукор-пісок – 4 ст. л.;
  • сухі дріжджі – 7 р.
  • Наріжте житній хліб і підсушіть в духовці. Воду закип'ятіть, залийте в 3-літрову банку, покладіть в неї сухарі. Охолодіть до 30-35 градусів.


    Приготуйте хлібний квас для окрошки самостійно


    У невеликій кількості теплої (не гарячої) води розведіть сухі дріжджі з цукром. Якщо квас ви готуєте саме для окрошки, то буде достатньо чотирьох столових ложок цукру. Дріжджі можна взяти і «живі», їх знадобиться 20 грам. Дайте дріжджам трохи "ожити" і відправте в банку з водою і житніми сухарями. Банку накрийте кришкою так, щоб газ, що утворився під час бродіння, зміг виходити. Поставте в тепле місце на дві доби.


    Коли квас буде готовий, процідити його і залиште в прохолодному місці. З такої кількості продуктів у вас вийде 2,5 л квасу.

    Тепер приступаємо до приготування окрошки. Вам знадобляться:


  • яловича грудинка – 500 г;
  • картопля – 4 шт;
  • яйце куряче – 4 шт;
  • огірок – 4 шт;
  • кефір – 500 мл;
  • квас хлібний – 1,5 мл;
  • сіль – за смаком;
  • свіжа зелень – за смаком.
  • Відваріть яловичину, картоплю і яйця. Всі продукти дрібно наріжте, покладіть в каструлю, залийте кефіром, посоліть і перемішайте. Тепер додайте квас. Окрошка готова! За бажанням ви можете приправити її гірчицею, перцем або іншими прянощами.

    На молочній сироватці

    Молочна сироватка, завдяки своїй кислинки, ні в чому не поступається в користь квасу, і освіжить в жарку погоду нітрохи не менше. А своєрідний смак сироватки надає окрошці пікантності. Вам знадобляться такі продукти:

  • ковбаса варена – 500 г;
  • картопля – 500 г;
  • огірок – 400 г;
  • яйце куряче 5 шт.;
  • кефір – 500 мл;
  • цибуля ріпчаста – 200 г;
  • лимонна кислота – 3 г;
  • молочна сироватка – 2000 мл;
  • сіль – за смаком;
  • кріп – за смаком.
  • Очистіть ковбасу і відварну картоплю, дрібно наріжте. Те ж саме виконайте з огірками і звареними круто яйцями. Всі продукти складіть у каструлю, додайте кріп і цибулю, лимонну кислоту, посоліть, залийте кефіром і ретельно перемішайте. Поступово влийте сироватку, розмішайте і залиште в холодильнику на 1-2 години настоятися.


    Сироватка надає окрошці пікантний смак


    Окрошка хороша тим, що її смакові якості анітрохи не знижуються від заміни інгредієнтів або їх кількості. Ми пропонуємо вам декілька секретів.

  • Спробуйте додати в окрошку не варений, а смажена картопля. Його навіть не треба нарізати, якщо перед смаженням ви його тонко порізали.
  • Не тільки відварне м'ясо і варену ковбасу можна використовувати. Окрошка з копченостями напевно сподобається вашим рідним та друзям ще більше, ніж інші варіанти. Додайте копчену ковбасу або шинку.
  • Більш того, можна зробити пісний варіант окрошки, замінивши м'ясо або ковбасу рибою. Це може бути, наприклад, сардина в олії або у власному соку.
  • Зелень – це головний інгредієнт окрошки. Ви можете використовувати будь-яку зелень на ваш смак, але зелена цибуля і кріп – обов'язкові, і чим їх більше, тим краще.
  • тані і на бульйоні


    Якщо вам сподобалася окрошка на кефірі з сироваткою, обов'язково спробуйте використати кисломолочний напій – тан. Він додасть страві ще більше кислинки, а це – як раз те, що потрібно, щоб освіжитись у спекотний день.

    Візьміть ті ж продукти, що і в попередньому рецепті, крім лимонної кислоти, і додайте до них червоний редис і гірчицю. Замість сироватки – 900 мл тана.

    Картоплю і м'ясо наріжте дрібними кубиками. Яйця, зварені круто, почистіть. Білок нашаткуйте, а жовтки розітріть з 1 столовою ложкою гірчиці.

    Так само наріжте огірки, редис, наріжте зелень. Складіть всі інгредієнти в каструлю, перемішайте, приправте кефіром. Посоліть.

    Тан бажано додати в каструлю, а безпосередньо в тарілки з заготівлею окрошки. Але оскільки це блюдо легке і смачне, навряд чи вона встигне перестояти в холодильнику, тому сміливо додавайте тан при готуванні, якщо ваші рідні буквально змітають окрошку зі столу.


    Для окрошки підійде будь-нежирне м'ясо


    Пам'ятаєте, ми варили яловичину, а бульйон відставили вбік? Тепер він нам знадобиться для окрошки. Таке блюдо оригінальне і незвичайне. Замість яловичини можна використовувати будь-яке інше м'ясо, головне – нежирне.


    У такий окрошки є маленький секрет. Картопля для неї не відварюється «в мундирах». Очистіть кілька сирих картоплин, поріжте і обварите в бульйоні, поки в ньому готується м'ясо.


    Вам знадобиться:

  • картопля — 5 шт;
  • вода — 2,5 л;
  • стегно індички або яловичина для бульйону — 300 г;
  • сіль — за смаком;
  • ковбаса напівкопчена — 200 г;
  • яйце куряче — 5 шт.;
  • огірок — 280 м;
  • цибуля зелена — 60 г;
  • петрушка — 0,5 г;
  • лимонна кислота — 0,5 ч. л.;
  • кефір — 400 г
  • Поки готується бульйон, в якому вариться нарізану картоплю, дрібно наріжте інші продукти і з'єднайте їх в глибокій посуді. Перемішайте, посоліть, відставте в бік.


    Приготований бульйон, м'ясо і картоплю, остудіть, продукти так само наріжте і відправте до решти. Перемішайте, заправте кефіром, влийте бульйон. Подавайте на стіл через 1-2 години після готування, коли окрошка настоїться в холодильнику.

    Відео про приготування окрошки на квасі

    Тепер у вас є ще кілька рецептів смачного річного страви на кожен день. Напевно ви знаєте кілька секретів, які завжди застосовуєте у приготуванні окрошки. Будь ласка, поділіться з нами в коментарях. Приємного апетиту!



    Рекомендуємо для перегляду:
  • Смачні другі страви з курки — найпростіші фото-рецепти на кожен день в дома ...
  • Фото-рецепт приготування овочевих супів і зеленого борщу - майструємо самі
  • Суп "Домашній". Зроби сам своїми руками
  • Як приготувати смачний червоний борщ з буряком
  • Рецепти приготування літніх супіві борщів зелених, томатного супу гаспачо
  • Фото-рецепти приготування бутербродів і тостів на швидку руку
  • Рецепти приготування холодних супівсмачні окрошки і холодні свекольники
  • Фото-рецепт приготування овочевих супів і зеленого борщу
  • Салат «Олів'є»
  • Смачні другі страви з курки - найпростіші фото-рецепти на кожен день в дома ...


  • загрузка...