Кукурудзяна каша на молоці: як приготувати корисне блюдо для всієї родини? - цікаві речі з фото


Кукурудзяна каша в нашій країні не користується особливою популярністю. Частіше кукурудза асоціюється з пластівцями або солодкими паличками, які дуже люблять діти. Однак серед всіляких злакових по своїй корисності вона займає почесне четверте місце, поступаючись тільки гречці, вівсянці і сочевиці. Кукурудзяна крупа багата мікроелементами і вітамінами, добре виводить токсини з організму, а також вона успішно включається в дієти при серцево-судинних захворюваннях. На сніданок у багатьох російських сім'ях прийнято готувати молочну кашу. А чому б не почати варити її з кукурудзи? Розглянемо рецепти приготування каш на молоці з кукурудзяної крупи.


Зміст


  • 1 Кукурудзяна крупа і борошно — що годиться?
  • 2 Як і скільки варити молочну кашу?
  • 3 Покрокові рецепти

  • Кукурудзяна крупа і борошно — що годиться?

    Кукурудзяна крупа буває різного помолу:

  • дрібного (розмір крупинок як у манної крупи);
  • середнього (зернятка як у пшеничного або ячної круп);
  • великого.
  • Окремо потрібно виділити ще кукурудзяне борошно, крупинки якої подрібнені аж до порошкоподібного стану.

    Дрібний помел крупи ще відносять до кукурудзяного борошна грубого помелу, з якої готують традиційні страви в деяких країнах: мамалигу в Румунії і поленту в Італії. У нашій країні кашу з кукурудзяної муки варять для маленьких дітей до року і використовують в якості першого прикорму.

    Кукурудзяну кашу на молоці можна робити з крупи будь-якого помелу, однак потрібно знати ось який нюанс: чим дрібніше, тим швидше буде готове блюдо. В рецептах зазвичай заявляється, що час приготування каші — від 30 до 40 хвилин. Страва з крупи грубого помелу вариться близько години.

    Попереднє замочування крупи необхідно в тому випадку, коли каша вариться для дитячого харчування. Вважається, що таким чином нейтралізується фитиновая кислота, яка перешкоджає всмоктуванню корисних речовин (нутрієнтів) в кишечнику.


    Якщо бажаєте приготувати кашу для дитини, вибирайте кукурудзяне борошно або крупу дрібного помелу


    Як і скільки варити молочну кашу?

    Готувати молочну кашу краще в каструлі з товстим дном або в казані, так як кукурудза дуже швидко і сильно прикипає до дна. Також необхідно пам'ятати, що обов'язковою умовою є безперервне помішування.

    Співвідношення основних інгредієнтів таке: крупа, вода, молоко — 1:2:2. При таких пропорціях каша виходить разваристой, але не крутий. Якщо ви бажаєте отримати більш рідке блюдо, можна розбавити молоко ще однією склянкою води. Тоді співвідношення буде наступним: крупа, вода, молоко — 1:3:2.

    Молочна каша з кукурудзи готується в три етапи:

  • Развариваем крупу в окропі до набухання, поки вода не випарується.
  • Заливаємо набряклу крупу молоком (якщо потрібно рідка каша, додається ще склянку води), варимо під кришкою до готовності, перемішуємо.
  • Наполягаємо кашу кілька хвилин.
  • Кукурудзяна каша на молоці вийде ще смачніше, якщо додати в неї при сервіровці цедру лимона, сухофрукти, ваніль, мелену корицю, будь-які свіжі фрукти. Допускається приправити страву медом — і смачно, і корисно. В останньому випадку можна зменшити кількість цукру або ж взагалі обійтися без нього.


    Не буде зайвим присмачити готову кашу додатковими інгредієнтами: наприклад, родзинками або курагою


    Покрокові рецепти

    Класичний варіант

    Необхідні інгредієнти:

  • крупа кукурудзяна середнього помелу — 1 склянка;
  • вода очищена — 2 склянки;
  • молоко — 2 склянки;
  • цукор — 1 столова ложка;
  • сіль (за смаком).

  • Якщо ви вирішите готувати кашу з кукурудзяної крупи грубого помелу, то зміниться тільки час варіння.

    Процес приготування:

  • Закип'ятити молоко, остудити.

    Спочатку покладається закип'ятити молоко


  • Промити холодною водою кукурудзяну крупу в ситі.
  • У великій каструлі з товстими стінками закип'ятити воду, посолити.
  • Додати крупу в киплячу рідину.
  • Варити на маленькому вогні, постійно перемішуючи, поки не випарується волога.

    Не забувайте помішувати крупу!


  • Розпарену крупу залити кип'яченим молоком. При необхідності додати склянку води.
  • Варити ще 15-20 хвилин, помішуючи кожні 2-3 хвилини. покладається накривати Каструлю кришкою в перервах між помешиваниями, щоб крупа сильніше розварилася.
  • У готову кашу покласти шматочок вершкового масла і дати настоятися.

    Вершкове масло додається, коли каша буде готова


  • Заправити страву цукром або медом і подавати.
  • Охолола каша з кукурудзи перетворюється в густу однорідну масу. Щоб вона знову стала рідкою, її потрібно просто підігріти.

    Відео: Варіння молочної кукурудзяної каші на плиті

    Рідка страва з борошна для грудничка

    Якщо малюк вже розпробував гречану та рисову каші і йому більше восьми місяців, можна спробувати додати в його раціон кукурудзяну. Робити це допускається після введення в прикорм страви на воді і при відсутності у дитини алергії на молоко.

    Необхідні інгредієнти на одну порцію:

  • кукурудзяна борошно — 3 столові ложки;
  • вода — 100 мл;
  • молоко — 200 мл;
  • сіль, цукор (за смаком).
  • Процес приготування:

  • Кукурудзяне борошно заливаємо холодною водою.
  • Ставимо на плиту і відразу починаємо перемішувати, бажано робити це віночком (так не утворюються грудочки).
  • Безперервно перемішуючи, варимо кашу 20 хвилин на слабкому вогні.
  • Додаємо молоко, після закипання тримаємо на плиті ще 5-10 хвилин.
  • Солимо за смаком, посипаємо цукром, кладемо вершкове масло.
  • Подаємо малюкові в теплому вигляді, щоб він не обпікся.

    Годуйте малюка тільки теплою кашею, щоб він не отримав опік слизової рота


  • Приготування в мультиварці

    В мультиварці приготувати кукурудзяну кашу на молоці простіше всього. Процес не вимагає постійного перемішування. Якщо правильно дотримати всі пропорції, то і до дна крупа не пригорить.

    Щоб зробити дві порції негустий молочної каші з кукурудзи, нам буде потрібно:

  • крупа кукурудзяна — 100 г;
  • вода очищена — 1,5 склянки;
  • молоко пастеризоване — 1,5 склянки;
  • масло вершкове — 50 г;
  • цукор, сіль (за смаком).
  • Процес приготування:

  • Промиту крупу викладаємо в чашу мультиварки.
  • Заливаємо вміст молоком і водою.
  • Солимо і додаємо цукор за смаком.
  • Вибираємо режим «Молочна каша», встановлюємо час — 35 хвилин.
  • Коли страва буде готова, то на режимі «Підігрів» витримуємо ще 15-20 хвилин.
  • Подаємо кашу на стіл.
  • Відео: Кукурудзяна каша на молоці з гарбузом в мультиварці

    Крупа з кукурудзи примхлива в приготуванні і вимагає уваги. Однак, дотримуючись правила приготування страви, ви отримаєте чудовий результат, який порадує смаком і користю вас і ваших близьких.



    Рекомендуємо для перегляду:
  • Домашній цитрусовий пудинг халава, який сподобається всім - майструємо самі
  • паска своїми руками - майструємо самі
  • Вершкове морозиво з домашнього молока. Зроби сам своїми руками
  • Рецепт приготування смачної каші на воді з додаванням молока
  • Рецепт приготування смачного рибного супу з перловкою і картоплею
  • Дієтичне менюсніданок, обід, вечеря
  • Рецепт приготування лазаньї з фаршем і соусом болоньєзе
  • Смачні домашні страви з м'ясарецепт приготування яловичини з чорносливом
  • Перепічкапростий рецепт удмуртського страви
  • Рецепт приготування грінок з білого хліба з грибним соусом з печериць