Господині на замітку: правила варіння заморожених кальмарів - цікаві речі з фото

Рекламний блок

Середземноморська кухня давно вже для нас не в новинку, і кальмари – її невід'ємна частина, як і інші морепродукти. Вони не тільки смачні, але і дуже корисні, особливо для тих, хто піклується про свою фігуру. У кожної господині є кілька рецептів страв з цього морепродукту. Але чи вміємо ми правильно варити кальмарів? Ось кілька порад, які допоможуть вам легко і без помилок впоратися з цим завданням.


Зміст


  • 1 Правила вибору і підготовка до приготування
  • 2 Особливості варіння

  • 3 Кілька нюансів
  • 4 Робота над помилками: виправляємо власні помилки

  • Правила вибору і підготовка до приготування

    Кальмарів сьогодні можна купити практично в будь-якому супермаркеті. Найчастіше їх продають в замороженому вигляді, на ваш вибір – зі щупальцями або без них. У процесі зберігання тушки кальмарів можна розморожувати і знову охолоджувати, інакше продукт буде безнадійно зіпсований: в ньому з'явиться гіркий присмак і неприємний рибний запах. До того ж, під час приготування кальмари розповзуться, і будуть пінитися при варінні.

    Якщо кальмар зберігався правильно, його тушка буде щільним, м'ясо білим, а верхня шкірка рожево-коричневою або сірувато-фіолетового.


    При правильному зберіганні тушка кальмара має такий колір


    Зверніть увагу: при виборі кальмарів у магазині віддайте перевагу неочищеним тушкам. Саме по шкірці можна визначити свіжість продукту і правильність його зберігання. Сірувата або жовта шкірка, з-під якої видно м'ясо з неправильним відтінком, — ознака несвіжого кальмара.

    Якщо ви впевнені в свіжості і гарному якості кальмара, можете купити очищені тушки. З ними практично не буде клопоту: шкірку зчищати не потрібно, а значить, процес приготування не займе багато часу.

    найпростіший спосіб очищення замороженого кальмара – окріп. Просто залийте тушки киплячою водою або опустіть їх в неї буквально на 1-2 секунди. Плівка, яка покриває тушку, відразу ж згорнеться, і ви легко знімете її, а залишки можна змити в проточній холодній воді. Також очистіть крила від шкірки. Хітинові пластини всередині кальмара теж треба видалити.

    Чистити кальмарів обов'язково, якщо ви плануєте використовувати їх м'ясо для салату. Втім, і для інших страв це теж корисно: шкірка може надати гіркуватий смак і жорсткість, а пластинки взагалі зайві.

    Особливості варіння

    Головне, що слід пам'ятати в процесі приготування – кальмарів потрібно варити не більше 2-3 хвилин. В іншому випадку м'ясо може придбати «гумову» консистенцію і багато втратить в смаку. Коли кальмар повністю побіліє в окропі, він вважається готовим.

    Найзручніше варити тушки кальмарів маленькими порціями. Опустіть в каструлю з киплячою водою 1-2 тушки, дістаньте і покладіть наступні. При цьому під час варіння можна використовувати, крім солі, будь-які приправи і спеції: перець, кріп, петрушку, гвоздику, базилік.


    Готова тушка кальмара набуває білого кольору


    Існує кілька простих способів варіння кальмарів.

  • Поставте каструлю з водою на великий вогонь, додайте сіль і спеції за смаком, закип'ятіть. Киньте в окріп пару тушок і протримаєте не довше 3 хвилин. Вийміть шумівкою.
  • Закип'ятіть 1-1,5 літра води, додайте сіль, спеції. Опустіть розморожені і підготовлені тушки. Накрийте каструлю кришкою і зніміть з вогню. Через 10 хвилин м'ясо настоїться і буде готове. При поступовому охолодженні води тушки кальмарів не стануть жорсткими.
  • Якщо у вас багато м'яса кальмара, скористайтеся таким способом. Налийте в каструлю стільки води, скільки потрібно, щоб помістилося все м'ясо, посоліть і додайте спеції. Коли вода закипить на великому вогні, опустіть в неї підготовлені кальмари. Дочекайтеся, поки вода закипить знову, накрийте каструлю кришкою, зніміть з вогню і дайте настоятися 5 хвилин. Після цього воду можна злити.
  • Можна не розморожувати кальмари перед варінням. У цьому випадку тушки опускають у киплячу воду на 1 хвилину, після чого знімають каструлю з вогню і настоюють у воді 3-4 хвилини.
  • Якщо ви не хочете чистити кальмарів перед приготуванням, можете кинути в окріп прямо з упаковки не обробляючи. Заморожені неочищені тушки варяться близько 7 хвилин, розморожені – не більше 3 хвилин. Після цього обдайте їх холодною водою, і ви легко зможете м'ясо очистити від шкірки.

  • Ці правила однаково підходять для цілих тушок, кілець і філе кальмарів.

    Кілька нюансів

    З варених кальмарів можна приготувати безліч страв. Це можуть бути салати, начинки для пирогів або піци, супи та багато іншого. І як окрему страву кальмар займе гідне місце на вашому столі.

    Для салату варіть м'ясо кальмара 7-10 хвилин до готовності (білого кольору), причому перед приготуванням можете їх не розморожувати. Якщо ви хочете зробити фаршировані кальмари або посмажити їх після варіння, досить 3 хвилини протримати їх в окропі і вийняти. Остаточного приготування м'ясо досягне в процесі гасіння або смаження.


    Найчастіше варені кальмари використовують для приготування салатів


    Варити кальмарів можна не тільки в каструлі з водою, адже зараз існує стільки пристроїв, які полегшують господині роботу! Час варіння м'яса кальмарів в різних пристроях:

  • в мультиварці – 2 хвилини;
  • в пароварці – 5 хвилин;
  • в скороварці – 1 хвилину;
  • в мікрохвильовці – 1 хвилину на максимальному режимі, попередньо додавши масло, лимонний сік і спеції.
  • При останньому способі ви отримаєте кальмарів у власному соку. Вони відмінно підійдуть для салату або як окрему страву, наприклад, закуски до пива.

    Відео: як правильно варити кальмарів

    Робота над помилками: виправляємо власні помилки

    Нерідко перший млинець виходить грудкою, і якщо ви ще недосвідчені в приготуванні кальмарів, помилок не уникнути. Найпоширеніша неприємність – м'ясо довго пробула в окропі, а значить, стало жорстким. Виявляється, це нескладно виправити. Знову покладіть тушки в окріп і варіть як можна довше, не менше півгодини. М'ясо знову стане м'яким, правда, майже в два рази зменшиться в обсягах. Також воно може втратити свої смакові якості.


    Переваренного кальмара можна «реанімувати», протушив в сметані або вершках


    Щоб уникнути неприємного присмаку і жорсткості, наріжте переварені кальмари скибочками і тушкуйте їх на повільному вогні 20 хвилин у вершках або сметані. Завдяки цьому способу, ви зможете виправити ситуацію, якщо пересолили м'ясо. Для салату такий кальмар вже не підійде, але в якості окремого страви з гарніром відмінно доповнить вечерю для всієї родини.

    Сподіваємося, наші поради допоможуть вам насолодитися насиченим смаком правильно звареного м'яса кальмарів і уникнути найпоширеніших помилок. Приємного апетиту і затишку вашому дому!

    Рекламний блок


    Рекомендуємо для перегляду:
  • Закуски на решітці - майструємо самі
  • Рецепт приготування сирного крем-супу з кальмарами - майструємо самі
  • Салат Інь-Янь. Зроби сам своїми руками
  • Салат «Кальмарик». Зроби сам своїми руками
  • Як готувати юшку на багатті
  • Простий рецепт смачного м'ясного бульйону
  • Рецепт приготування смачного рибного супу з перловкою і картоплею
  • Рецепт приготування сирного крем-супу з кальмарами
  • Як відварити картоплю
  • Закуски на решітці


  • загрузка...