Сушені яблука: зберігаємо вдома правильно - цікаві речі з фото

Серед заготовок на зиму сушені яблука займають одне з перших місць. І не дивно: цей фрукт навіть в засушеному вигляді зберігає свої корисні властивості і смакові якості, сушіння можна додавати в каші, пироги, випічку, варити з неї компоти. Але дуже важливо правильно зберігати сушені яблука, щоб вони не зіпсувалися і всю зиму приносили користь вашій родині.


Зміст


  • 1 Рекомендації по зберіганню
  • 2 Що робити, якщо завелися шкідники?
  • 3 Якщо з'явилася цвіль

  • Рекомендації по зберіганню

    Перша умова гарної схоронності яблук на довгий час – це правильний процес сушіння. Висушувати яблука потрібно грунтовно, щоб не залишилося вогкуватих часточок. Вони не тільки будуть самі погано зберігатися, але і зашкодять інші часточки.

  • Для зберігання сушених яблук краще використовувати прохолодні і сухі приміщення, які добре провітрюються. В умовах квартири це може бути балкон, на дачі або в приватному будинку – підвал або комора.
  • Тару з сушеними яблуками краще розмістити на полиці, вище над підлогою. Якщо в квартирі немає балкона, можна зберігати сушку на підвіконні.
  • Сушені яблука дуже швидко вбирають сторонні запахи. Тому так важливо не тільки провітрювати приміщення, де зберігається сушка, але і не ставити яблука поряд з приправами, спеціями і продуктами з сильним запахом.

  • Дотримання правил сушіння яблук — запорука довгого зберігання


    найголовніше: тара для зберігання повинна бути щільно закрита. Для цього використовується майже все, що може бути під рукою:

  • ящики з дерева;
  • мішки з щільної тканини;
  • картонні коробки;
  • фанерні дошки;
  • плетені кошики.
  • - Яку тару ви ні використовували, постеліть на дно вощений або пакувальний папір. Яблука складають як можна щільніше один до одного, і зверху накривають ще одним шаром паперу.


    Зберігати сухофрукти рекомендується в щільно закритих ємностях


    Висипати з таких ємностей сушку трохи клопітно, зате щільно закручені кришки відмінно зберігають всі властивості сушіння і перешкоджають проникненню до неї всього зайвого. І навіть папір використовувати необов'язково. Головне, щоб ємності були чистими і добре просушенными.

    Зберігання в теплу пору року

    Навесні, влітку і восени можна зберігати яблучну сушку на балконі чи на підвіконні у пластиковому відрі, зверху зав'язаному складеною в кілька шарів марлею. Це забезпечить яблук вентиляцію і захист від шкідників. Але при підвищеній вологості (наприклад, на заскленій лоджії в похмурі дні) яблука можуть запліснявіти.

    Щоб уникнути цього, потрібно ставити з ємністю, в якій зберігаються яблука, миску з сіллю або рисом: ці продукти відмінно вбирають надлишки вологи.

    Зимовий період

    На зиму сушені яблука краще прибрати в закрите приміщення. Балкон або лоджія не підходять для зберігання через холоди і морози, якщо вони не утеплені. Поставте тару з сушкою в шафу у нежаркому приміщенні, подалі від опалювальних приладів. Також не варто зберігати яблука на світлі: від цього вони втрачають колір, темніють.

    В цьому випадку теж можна поставити поряд з яблуками тарілку з сіллю, щоб видалити зайву вологу.


    Якщо не дотримуватися цих правил, є ризик втратити сушку з-за надмірного інтересу до неї з боку шкідників: молі, мошки кліщів і жучків.

    Що робити, якщо завелися шкідники?


    Навіть правильне зберігання не може вберегти сушені фрукти від комах-паразитів. Вони харчуються сушкою, живуть в ній розмножуються, а отже, псують всі її корисні якості.

    Обов'язково потрібно оглядати яблука в процесі зберігання. Якщо там виявляться якісь шкідники, потрібно відразу братися за рятувальні операції. Сушіння слід перебрати, відбракувати пошкоджені часточки, а здорові прожарити в духовці, на 70 градусах близько години.

    Зверніть увагу: можна покласти яблука на добу в холодильник, від низьких температур паразити гинуть.


    Моль — головний ворог у зберіганні сушених яблук


    Моль – сама велика любителька сушених яблук. Саме вона-то і заводиться в сухофруктах найчастіше, перебираючись згодом в інші кімнати. Щоб не допустити цього, потрібно дотримуватися наступних правил ще на етапі заготівлі.

  • нарізані яблука Промити в підсоленій воді і опустити на 10 хвилин у розчин оцту. Після цього просушити часточки на свіжому повітрі. Тепер можна відправляти їх у духовку або електросушарки.
  • Моль любить сухофрукти за солодкий смак і запах. Дуже важливо зберігати яблука в сухому місці і перекрити поширення запаху, тобто щільно закрити тару з сушкою.
  • Можна зберігати сушені яблука в чистих сухих скляних банках під капроновими кришками. Також підійдуть каністри і великі пластикові пляшки.
  • Моль та інші шкідники дуже не люблять запах господарського мила. Якщо випрати їм полотняний мішечок, висушити його і покласти всередину сушені яблука, комахи не заведуться. Тільки не варто дуже ретельно виполіскувати мішечок: потрібно, щоб запах господарського мила зберігся на ньому якомога довше.
  • до Речі, зимовий холод допоможе уникнути появи паразитів. Достатньо час від часу висипати сушені яблука на деко і виставляти їх на мороз (або поміщати в морозильну камеру холодильника), і комахи просто загинуть разом з личинками.

    Якщо з'явилася цвіль

    Крім комах, пошкодити запаси може цвіль, яка нерідко з'являється на сухофруктах з-за помилок, допущених при зберіганні. Тому дуже важливо, в першу чергу, забезпечити в приміщенні сухість і гарне провітрювання. В іншому випадку сушені яблука дуже швидко перетворяться в неїстівну сіру масу.

    Зверніть увагу: не зберігати сушені яблука в поліетиленових пакетах. У них сухофрукти пріє, намокають, а це прямий шлях до утворення цвілі.

    Фахівці рекомендують викидати всі сухофрукти з ємності, де була виявлена цвіль. Деякі господині вважають за краще уникати таких радикальних заходів, ретельно промиваючи сушку під проточною водою і повторно їх висушуючи. Іноді після цього сушку вымораживают.

    насправді це не найкраща ідея. Якщо цвіль з'явилася на поверхні, це означає, що її спори проникли всередину продукту досить глибоко. І ні проточна вода, ні прожарювання в духовці вже не допоможуть. Що б там не говорили про користь пеніциліну, цвіль в чистому вигляді – це небезпечна для здоров'я субстанція. Тому заражені сухофрукти найправильніше відразу викинути.

    Але якщо ви помітили, що ваші яблука почали намокати і злипатися, промивка і просушування в духовці стануть хорошим рішенням.

    Тепер ви знаєте, як правильно зберігати сушені яблука на довгий термін, і напевно будете всю зиму радувати свою сім'ю і друзів смачними компотами і пирогами. Поділіться з нами в коментарях своїми способами зберігання. Удачі вам!



    Рекомендуємо для перегляду:
  • Яблучна пастила ручної роботи - цікаві речі з фото
  • Игольниц – половинка яблука - цікаві речі з фото
  • Знімач для яблук
  • Пиріг "Потопельник" (з яблуками)
  • Виріб - Яблука з шишок
  • Вівсяні оладки з яблуками. Зроби сам своїми руками
  • Яблука запечені з сиром. Зроби сам своїми руками
  • Рецепт шарлотки. Зроби сам своїми руками
  • Осінь і яблука
  • Зберігання овочів і фруктів у погребі


  • загрузка...