Декілька способів заморожування гарбуза на зиму - цікаві речі з фото

Рекламний блок

Гарбуз відноситься до тих великим плодовим культурам, які в один присід не з'їси, навіть у тому випадку, якщо в сім'ї всі без винятку є фанатами каш, запіканок та інших страв з цього продукту. Простий спосіб розправитися з залишками гарбуза – відправити їх на заморозку. При правильному підході ви отримаєте корисний, свіжий, завжди готовий до швидкого вживання продукт.


Зміст


  • 1 Про користь гарбуза
  • 2 Способи заморозки

  • 3 Поради кулінарів
  • 4 Заморожене пюре з гарбуза (відео)

  • Про користь гарбуза

    Гарбуз – овоч великий і колоритний, який у багатьох асоціюються з родючістю і осіннім збором врожаю. Виростити її на ділянці простіше простого, але згодом нерідко встає питання: що ж з нею робити? Головне, потрібно зрозуміти, що гарбуз дуже корисний, є її однозначно варто. Вирощена на власному городі, а значить, 100% екологічно чиста, вона містить різні вітаміни – А, С, D, Е, вітаміни групи В, рідкісний вітамін Т, який сприяє засвоєнню їжі і бореться з ожирінням, вітамін К, який відповідає за здоров'я крові і кісткової тканини, а в інших овочах просто відсутня. В ній і мікроелементи, і цукру, і каротин з пектинами. Так що гарбуз і зміцнить імунітет, і подарує бадьорість, і з холестерином побореться, і обмін речовин відрегулює.


    Гарбузова м'якоть містить комплекс найважливіших вітамінів, зокрема A, C, D, E, B, T


    Вживати її можна у вигляді соків і варення, каш і запіканок, пирогів і оладок, супів-пюре і багато чого іншого. Все залежить лише від вашої фантазії. Для деяких способів приготування підійде тільки свіжий гарбуз, але для більшості згодиться і заморожена. Корисні властивості овоча зберігаються при заморожуванні і запіканні, тому подібний напівфабрикат ні в чому не поступиться свіжому продукту, зате значно заощадить час і полегшить процес приготування.

    Способи заморозки

    У вигляді пюре

    Цей спосіб займе трохи більше часу, ніж інші, але спробувати варто. По-перше, ви позбудетеся від снежистости і водянистості гарбуза за рахунок попереднього запікання. По-друге, такий заморожений напівфабрикат без додаткової переробки дозволить приготувати в лічені хвилини суп-пюре, запіканку, кашу або пиріг. Ви просто дістанете готове пюре і додасте в потрібне блюдо. По-третє, пюре порівняно з шматочками в рази компактніше, а значить, займе в морозилці набагато менше місця.

    Гарбуз володіє щільною і твердою шкіркою, тому приготуйте великий ніж і обробну дошку.

    Спосіб приготування:

  • Розріжте гарбуз навпіл і вийміть насіння.
  • Приготуйте пюре з запеченої або відвареної (див. нижче всі способи) гарбуза за допомогою блендера, товкачика або виделки. Пюре має бути однорідним, без грудочок.
  • Розкладіть пюре в приготовлені ємності. Підійдуть контейнери, пластикові стаканчики, формочки для льоду. Щоб збільшити термін зберігання напівфабрикату і уникнути завітрювання, вибирайте форми з кришками. Формочки без кришок можна обмотати харчовою плівкою, фольгою або помістити в щільно зав'язаний поліетиленовий пакет.

  • Гарбузове пюре зберігає корисні властивості при заморожуванні


    Вибирайте розмір формочки в залежності від страв, які збираєтеся згодом готувати. В ідеалі форма повинна бути порційній. Наприклад, контейнери об'ємом 200 мл вистачить на приготування одного гарбузового кексу.

    Важливо: не забувайте, що при заморожуванні пюре розширюється, тому залишайте трохи вільного простору і не набивайте пюре щільно під кришку.

    Варіанти підготовки гарбуза для пюре:

  • очищена в духовці. Акуратно позбавтеся від шкірки, поріжте м'якоть кубиками 3х3 див. Розкладіть їх в один шар на деко і поставте в розігріту до 140° духовку на 1 годину. Перевірте гарбуз на м'якість (вона повинна добре розминатися виделкою), у разі необхідності потримайте в духовці ще деякий час;
  • неочищена в духовці. Поріжте неочищену гарбуз шматочками товщиною в 3 див. Розкладіть на застелений пергаментним папером або фольгою деко в один шар. Запікайте в гарячій духовці до розм'якшення м'якоті (близько 1 години). Остудіть гарбуз і зчистите шкірку, вона повинна легко відстати від м'якоті;
  • в мікрохвильовці. Очистіть і поріжте скибочками гарбуз. Покладіть в чашу для СВЧ і налийте трохи води. Поставте в мікрохвильову піч на максимальну потужність на 10-15 хвилин. Повторюйте процедуру кілька разів, поки гарбуз не стане м'якою;
  • відварна. гарбуз Почистіть, поріжте кубиками, опустіть в кип'ячену воду і відваріть до м'якості. Готову гарбуз повинна без праці протыкаться вилкою;
  • на пару. Чищену порізану невеликими кубиками гарбуз укладіть в парову корзину і помістіть в пароварку з киплячою водою на 30-40 хвилин. Можна використовувати мантоварку, мультиварку з функцією пара.
  • Заморожена у вигляді пюре гарбуз стане зручним і корисним варіантом для дитячого прикорму. Майте на увазі, що запечений продукт має концентрований смак і консистенцію, тому для годування дитини (особливо немовляти) краще використовувати відварене або приготоване на пару сировину.

    Приготування пюре з гарбуза (галерея)


    Розкладіть різану гарбуз на деко і відправте в духовку Розкладіть в ємність для заморожування Зробіть пюре Запікайте до м'якості Поріжте на кубики Розріжте гарбуз, очистіть від насіння і шкірки

    Шматочками в сирому вигляді

    Не для всіх страв підійде гарбуз у вигляді пюре. Якщо вам потрібні гарбузове кубики або шматочки, заморозьте їх без попередньої термічної обробки.

  • Очищену гарбуз нарізати невеликими шматочками або скибочками.
  • Просушіть паперовим рушником.
  • Розсипте в один шар у контейнер для заморозки.
  • Помістіть у верхню морозильну камеру з максимально низькою температурою.
  • Через кілька годин дістаньте заморожену гарбуз, зсипте в ємкість для зберігання з кришкою (або в пакет) і відправте в морозилку на тривале зберігання.
  • Заморожені таким способом шматочки не злипнуться.

    У тертому вигляді

    Для приготування гарбузового оладок і пирогів доведеться до речі тертий гарбуз. Очищений овоч натріть на середній або великій тертці, покладіть в пакет, випустіть з нього повітря, щільно закрийте і відправте в морозильну камеру.


    Заморожена тертий гарбуз підійде для приготування оладок


    Корисно! При заморожуванню овочів робіть на тарі для зберігання маркування з датою заморозки і найменуванням продукту. Вкажіть та призначення (для супу, для випічки і тощо).

    Поради кулінарів

  • Не всі сорти однаково смачні і поживні, деякі, швидше, декоративні. Вибирайте гарбуз з яскраво-оранжевою м'якоттю і матовою твердою шкіркою. Шкірку стиглої свіжого гарбуза пром'яти можна тільки з великим трудом. Хвостик буде абсолютно висохлим.
  • Розрізняйте сорти: літні (світлі, м'які) підходять для гасіння, мантів і супів, зимові (щільні, цукрові) — для каш і випічки.
  • Кращі сорти гарбуза для кулінарії: Акорн, Арлекін, Баттернат, Диво, Грибовська, Херсонська, Гілея, Билинка, Мускатна.
  • Готуйте гарбуз як гарнір до м'ясних страв: вона сприяє перетравленню важко засвоюваної їжі.
  • Заморожене пюре з гарбуза (відео)

    Більшість зимових сортів гарбуза благополучно зберігаються до самої весни. Але коли ви розкриєте плід вагою в 5 кілограмів, з'їсти його швидко не вийде. Тоді на допомогу прийдуть поради по заморожуванню. Заготовлені напівфабрикати зберігають вітаміни та свіжість корисного овоча і припадуть до речі при приготуванні різних страв.

    Рекламний блок


    Рекомендуємо для перегляду:
  • Броня міцна, на руки наші швидкі: як почистити гарбуз - цікаві речі з фото
  • Ліхтарики з декоративного гарбуза - майструємо самі
  • Гарбуза-Ліхтарі «Моторошний Замок» і «Перелякана Гарбузик» - майструємо сам ...
  • Декор гарбуза
  • Гарбуз на Хелловін своїми руками
  • Гарбуз у гарбуза на Хеллоуїн
  • Мереживна гарбуз для декорування кімнати
  • Ліхтарики з декоративного гарбуза
  • Гарбуза-Ліхтарі «Моторошний Замок» і «Перелякана Гарбузик»
  • Фото-рецепт приготування крем-супу з гарбуза


  • загрузка...