Чому ми плачемо від цибулі і як стримати сльози? - цікаві речі з фото

Рекламний блок

У кожної господині є кілька «коронних» перших і других страв. І навряд чи якесь з них обходиться без цибулі. Різати цибулю – саме нелюбиме заняття у всьому процесі готування, різь в очах і сльози здатні зіпсувати настрій надовго. Сьогодні ми поговоримо про те, як навчитися не реагувати на «сльозоточивість» лука.


Зміст


  • 1 Чому людина плаче від цибулі?
  • 2 Як різати цибулю і не плакати?

  • 3 Який спосіб краще всіх?
  • 4 Відео про те, як нарізати цибулю без сліз

  • Чому людина плаче від цибулі?

    Неприємну властивість лука викликати сльози відомо здавна. Але справжня причина цього явища була вивчена відносно недавно. М'якоть цибулини при розрізуванні виділяє лакриматор – речовина, добре розчинна у воді, в тому числі і сльозах. При взаємодії з вологою лакриматор утворює сірчану кислоту, яка і подразнює слизову оболонку ока.


    Сльози при нарізці лука здатні надовго зіпсувати настрій


    найпоширеніші рослини групи Alliums (сімейства цибулевих), що вживаються в їжу, це:

  • часник;
  • цибуля ріпчаста;
  • цибуля-шалот;
  • цибуля-порей.
  • Саме вони володіють складною захисною системою, відбивав бажання прийняти їх в їжу. У клітинах цибулі містяться ензими, що руйнують деякі молекули і певний тип амінокислот. Поки не порушена цілісність м'якоті цибулі, ці ензими розташовуються в різних частинах клітини. Але як тільки ви розріжете цибулину, вони тут же змішуються і вступають у реакцію, утворюючи сполуки сірки.

    Зверніть увагу! В амінокислотах спочатку містяться атоми сірки в невеликих кількостях. При руйнуванні клітин відбувається взаємодія амінокислот з ензимами.

    Відбувається реакція визволяє на поверхню інсектициди, які надають неприємний запах і смак рослині. Такий захист непогано відлякує багатьох комах. Хімічний склад інсектициду залежить від виду і сорту рослини.

    Наприклад, сірчана кислота, що виділяється звичайним цибулею, отруйна, нестабільна і легко взаємодіє з ензимом, створюючи тиопропанол-S-оксид (С3Н6ЅО). Саме це їдка речовина змушує нас ридати під час готування. Будучи дуже летючим, воно легко піднімається до очей, які, в свою чергу, для захисту виділяють сльози, змиваючі їдку суміш зі слизової.

    Деяка частина тиопропанол-S-оксиду при контакті з вологою стає сірчаною кислотою. Звичайно, доза речовини вкрай мала, але оскільки мова йде про один з найбільш сильнодіючих речовин, не варто забувати про заходи безпеки.

    Як різати цибулю і не плакати?

    За багато років господині виробили способи позбавлення від сліз під час різання лука. Якісь з них допомагають однозначно, інші – вибірково (не всім і не завжди). Підходить вам той або інший спосіб, можна з'ясувати тільки експериментальним шляхом. Не дивуйтеся екстравагантності і незвичайності деяких методів.

  • Професійні кухарі рекомендують різати цибулю максимально швидко. Так летючі речовини не встигнуть дістатися до поверхні слизової оболонки очей. Правда, деякі господині можуть похвалитися такою швидкістю в нарізці овочів.
  • Використовуйте тільки гострий ніж без зубчиків: він повинен саме нарізати, а не м'яти цибулю, інакше ви звільните набагато більше летких їдких речовин з м'якоті лука. Не забувайте частіше споліскувати ніж холодною водою.


    Користуйтеся рівним, дуже гострим ножем


  • Повісьте на вуха цибульні очищення. Звичайно, це виглядає смішно, зате непогано допомагає у нашій проблемі. Можна також покласти на голову половинку цибулини під час нарізання.
  • Насипте на обробну дошку трохи солі: вона вбирає вологу, а разом з нею затримає інші речовини.


    Сіль, насипана на обробну дошку, затримає цибульний сік


  • Можна поставити поруч із собою під час нарізки цибулі запалену воскову свічку. Вогонь спалює деякі активні речовини у складі цибульного соку, роблячи його безпечним для слизової оболонки очей.
  • Як тільки відчуєте печіння в очах, понюхайте кавові зерна або ще який-небудь продукт з сильним, яскравим запахом. Добре допомагає петрушка: ретельно розжовуйте її під час процесу.
  • Нарізайте цибулю поряд з включеною проточною водою, як можна ближче до раковини. Часто протирайте очі мокрою хусткою, споліскуйте руки.
  • Потримайте цибулину близько 20 хвилин в морозилці або холодильнику. Можна опустити цибулю під струменем проточної холодної води. Низька температура мінімізує виділення їдких речовин.
  • Покладіть цибулину перед нарізкою в теплу, трохи підсолену воду на кілька хвилин. Завдяки цьому, з м'якоті вийде більшість їдких летких речовин.
  • Під час готування провітрюйте кухню: відкрийте вікно або увімкніть вентилятор.
  • Наберіть в рот воду і міняйте її, як тільки почнете відчувати печіння.
  • Надягайте окуляри, що повністю закривають очі: плавальні або для сноубордингу. Можна навіть надіти прищепку на ніс або скористатися маскою для дайвінгу. Так слизова оболонка очей та носа буде повністю захищена від впливу летких сполук.


    Скористайтесь плавальної маскою, щоб закрити ніс і очі


  • При нарізці лука розмовляйте. Можна співати, читати вірші або розмовляти з гостями і навіть насвистувати мелодії або просто дути на цибулю; головне, щоб повітря постійно рухався, не зупиняючись біля носа і очей.
  • Дихайте тільки ротом, щоб цибульний сік не дратував слизову носа. Можна пов'язати на ніс хустку або вставити в ніздрі ватні тампони. Змочіть їх солоною водою, щоб підсилити ефект.
  • Під час різання лука висуньте мову. Волога на ньому затримає і вбере летючі з'єднання до того, як вони піднімуться до рівня очей.
  • Який спосіб краще всіх?

    Більшість з розглянутих способів можуть підійти не кожному, і не тільки технічно, але і фізіологічно. Наприклад, не у кожного є протигаз, маска для дайвінгу або відповідні окуляри, а звичайні навряд чи підійдуть, оскільки не закривають доступ до носа і очей. Але за наявності цих предметів обов'язково скористайтеся ними: у такого способу багато шанувальників.

    Не завжди є можливість мити цибулю під холодною проточною водою або потримати його в холодильнику. Наприклад, якщо ви вирішили з'їздити на природу з друзями, такі способи недоступні. Зате розмовляти і співати пісні в процесі можна скільки завгодно!

    Взимку небажано розкривати вікна для провітрювання занадто часто, а цибулю різати доводиться регулярно, особливо якщо у вас велика родина або часто приходять гості. І вентилятор може не врятувати. Тому жувати жуйку, свіжу зелень петрушки або нюхати зерна кави буде найзручнішим способом (хоча, на жаль, не для всіх дієвим).

    І все ж, досвідчені кухарі стверджують, що найефективніші методи – це проточна вода та приміщення лука в морозильну камеру.

    Відео про те, як нарізати цибулю без сліз

    Сподіваємося, наші поради допоможуть вам більше не боятися готування перших і других страв з-за їдкого цибульного соку. Поділіться з нами своїми способами в коментарях. Приємного апетиту!

    Рекламний блок


    Рекомендуємо для перегляду:
  • Жовтіє цибулю, методи боротьби з цим - майструємо самі
  • Як плести коси з лука відео - майструємо самі
  • Фото-рецепт приготування овочевих супів і зеленого борщу - майструємо самі
  • Цибулю на зелень в міській квартирі. Зроби сам своїми руками
  • Грибний суп з печериць. Зроби сам своїми руками
  • Суп "Домашній". Зроби сам своїми руками
  • Листкова картопля. Зроби сам своїми руками
  • Як приготувати смачні і соковиті котлети з м'ясного фаршу - простий покрок ...
  • Рецепт приготування смачного борщу з куркою і нугыли
  • Фото-рецепт приготування овочевих супів і зеленого борщу


  • загрузка...