Броня міцна, на руки наші швидкі: як почистити гарбуз - цікаві речі з фото

Рекламний блок

Завдяки містяться в гарбузі вітамінів А, С, Е, групи В, РР, мікроелементів (калій, магній та інші), клітковини, пектину, вона по праву займає лідируюче місце по корисності в харчуванні людей. Вона підходить і дітям, у тому числі грудним, і літнім людям, і вагітним. Унікальний склад м'якоті робить овоч корисним для запобігання розвитку серцево-судинних захворювань, вона має сечогінну, протиблювотну дію, допомагає боротися з токсикозом вагітних, безсонням. Овоч допомагає при анемії та виснаженні організму, хворобах печінки і багатьох інших захворюваннях. Не менш корисні і її насіння. Незалежно від частини, гарбуз перед вживанням слід правильно почистити.


Зміст


  • 1 Що за фрукт цей овоч
  • 2 Чистити або не чистити

  • 3 Як гарбуз почистити від жорсткої шкірки: варіанти з фото
  • 4 Маленькі хитрощі

  • Що за фрукт цей овоч

    Гарбуз відома вже більше 5 тисяч років. Місце походження — Центральна і Південна Америка, де її почали використовувати ще древні індіанці. В Росію плід був завезений у XVI столітті.


    Корисність гарбуза для харчування важко переоцінити


    Сортів гарбуза безліч. Вони відрізняються за кольором і розміром, формою і призначенням. Є декоративні сорти, м'якоть яких неїстівна, але незвичайна форма і забарвлення плодів може прикрасити садовий ділянку або зимовий сад. Деякі сорти вирощують на корм худобі або заради насіння. В даний час найчастіше культивують три види:

  • крупноплідна;
  • твердокорий;
  • мускатна.
  • Великоплідна

    Назва цих сортів говорить сама за себе. Плоди відрізняються великими розмірами і вагою, вони ж і самі солодкі. В деяких сортах вміст цукру доходить до 15%, це більше, ніж в самому солодкому кавуні. Шкірка у таких гарбузів досить тонка, при цьому вони добре зберігаються в умовах міської квартири.

    Вага цього виду може досягати центнера, відомий випадок вирощування плодів вагою понад 500 кг. Плоди зазвичай круглі або довгасті. Всередині знаходиться велика порожнина з насінням.

    До крупноплодным відносяться сорти «Стофунтовая», «Титан», «Купчиха», «Тещенька» та інші. Сорти стійкі до низьких температур.


    Деякі екземпляри тыквин можуть досягати декількох сотень кілограмів


    Твердокорий

    Поступається за розмірами великоплідної і має дуже тверду шкірку, більше схожу на горіхову шкаралупу. Цей вид швидко дозріває. Вже в кінці серпня — початку вересня їх можна їсти. Насіння твердокорых гарбузів найсмачніші.

    Крім вживання в їжу, вони мають цінність як сировина для виготовлення посуду. Саме те, за що господині так не люблять мати з ними справу — тверда оболонка, знайшло застосування в цій області. Посуд з неї виходить легка, міцна і екологічна.

    М'якоть твердокорых гарбузів більш пухка, може бути досить грубою. Виділяють сорт «Спагетті» з волокнистої м'якоттю, зовні дійсно нагадує спагетті. Ще один цікавий сорт — голонасінних. Насіння гарбузів цього сорту не мають зовнішньої твердої оболонки і дуже смачні. Довго цей сорт не зберігається з-за того, що насіння може прорости всередині самої гарбуза.


    При довгому зберіганні шкіра гарбуза ущільнюється і твердне


    Мускатна

    Цю гарбуз ще називають баттернат — масляний горіх. Вона має пляшкову або грушоподібну форму. Майже вся складається з яскраво-жовтогарячої м'якоті з горіховим присмаком, щільною і маслянистою. Насіння мало і розташовані вони в невеликій порожнини потовщеної частини плоду. Мускатний гарбуз вважається найсмачнішою і вітамінної з усіх видів.


    Щільна масляниста м'якоть мускатного гарбуза має горіховий присмак


    М'якоть її досить солодка, вміст цукру може досягати 11,5%.

    Цей вид належить до середньостиглих і пізньостиглі, для визрівання йому необхідний теплий клімат. Але немає нічого страшного, якщо овоч не встиг дозріти на грядці, він з успіхом це зробить під час зберігання.

    А чи знаєте ви, що огірки, кабачки і патисони теж відносяться до сімейства гарбузових. Ці овочі вживаються в їжу недозрілими, в зрілому вигляді у них тверді насіння, щільна шкіра і більше волокнисту м'якоть.

    Головний біль господинь — як гарбуз почистити. Особливо багато проблем цей процес приносить взимку, коли від довгого зберігання шкірка твердіє ще більше. Але ми не звикли відступати.

    Чистити або не чистити

    Для господинь, що задаються питанням обов'язково чистити овоч, є хороша новина: необов'язково. Все залежить від страви, яку ви збираєтеся приготувати. А таких страв можна приготувати безліч, від усім відомої пшоняної каші, до начинки для пирогів, салатів і м'ясних страв.


    Від запеченої гарбуза шкірка легко відділяється після приготування


    Гарбуз можна просто запекти в духовці, посипавши цукром або полив кленовим сиропом, можна тушкувати в духовці на деку, додавши трохи води, можна потерти на тертці — у всіх цих випадках знімати шкірку зовсім не потрібно. Із запеченою і тушкованою вона легко зніметься після приготування, що залишилися від тертої скоринки просто викиньте. Є рецепти, коли страви готується в цілій гарбузі, тут питання чистки не варто.


    Приготування страви в гарбузі позбавляє від необхідності знімати тверду шкіру


    Як гарбуз почистити від жорсткої шкірки: варіанти з фото

    Але якщо рецепт все ж вимагає додавання овоча у формі шматочків, доведеться засукати рукави. З тонкою і м'якою шкіркою все просто, вона легко знімається ножем або картоплечисткою трикутної форми. Інша справа, якщо шкіра тверда, як шкаралупа.

    Порядок очищення гарбуза

  • Насамперед овоч треба добре помити.
  • Потім широким довгим ножем зрізати кришечку і денце. Це допоможе надати плоду стійкість під час дальнейше обробки.

    Спочатку зрізаємо кришку і дно


  • Розрізати гарбуз на дві половини від кришки до денця.
  • Ложкою вибрати насіння разом з волокнами. Насіння відкласти. Потім їх потрібно звільнити від волокон і висушити.

    Насіння і волокна зручно вичищати ложкою


  • Покласти гарбуз на обробну дошку зрізом вниз і строгающими рухами зверху вниз зрізати шкірку.

    Гострим ножем нарізали шкірку по напрямку зверху вниз


  • Якщо гарбуз дуже велика, а шкіра дуже тверда, плід можна розрізати на четвертинки або часточки. Орієнтуйтеся на те, з якого розміру шматками вам зручніше працювати.
  • Мускатний гарбуз розрізається не вздовж, а впоперек. Спочатку «стружеться» верхня частина половинки, потім перевертається і обробляється нижня.

    Мускатную гарбуз розрізаємо впоперек на дві частини


  • Довідка. Деякі господині радять для полегшення процесу попередньо замочити овоч на ніч у холодній воді, тоді шкірка зніметься швидше.

    Маленькі хитрощі

  • Перед тим як чистити плід, наколіть її в декількох місцях ножем і відправте в мікрохвильовку на 2 хвилини. Встановіть максимальну потужність. За цей час шкіра розм'якшиться і зняти її не складе праці. Велику гарбуз розрізати на дві частини.
  • Якщо немає мікрохвильовки, то ж саме можна зробити в духовці. вам знадобиться 10-20 хвилин залежно від розміру шматка. Слідкуйте за процесом, щоб разом зі шкірою не испеклась м'якоть. Після такої лазні сама тверда шкірка зніметься звичайним ножем.
  • Залишилася від приготування розрізану гарбуз можна зберігати в холодильнику, але не більше тижня. Що піддалася термічній обробці зіпсується ще швидше. Краще розрізати плід на шматочки, скласти в мішечки і помістити в морозилку. Так вона довше збережеться і при цьому не втратить своїх властивостей.
  • Дуже зручно готувати з овоча напівфабрикати. Запечену гарбуз подрібнити в пюре і зберігати в морозильній камері. Таке пюре по мірі необхідності можна доставити і додавати в кашу, суп або інші страви.
  • Якщо ви гарбуз попередньо не обробляєте теплом, використовуйте для чистки, ніж-пилку, з ним справа піде швидше.
  • Як легко і швидко очистити гарбуз — відео

    Незважаючи на вміст цукру, цей овоч можна вважати дієтичним, в 100 грамах його м'якоті міститься всього 28 ккал, а велика кількість клітковини надовго дає відчуття ситості.

    Тверда шкіра гарбуза не привід відмовлятися від цього, такого корисного і смачного овоча. Виберіть для себе відповідний спосіб позбавлення від гарбузової «броні» і радуйте себе і домашніх різноманітними вітамінними стравами цього яскравого плоду.

    Рекламний блок


    Рекомендуємо для перегляду:
  • Ліхтарики з декоративного гарбуза - майструємо самі
  • Гарбуза-Ліхтарі «Моторошний Замок» і «Перелякана Гарбузик» - майструємо сам ...
  • Вироби з гарбуза - майструємо самі
  • Вироби з гарбуза на Хеллоуїн - майструємо самі
  • Гарбуз на Хелловін своїми руками
  • Гарбуз у гарбуза на Хеллоуїн
  • Шпаківня з гарбуза
  • Ліхтарики з декоративного гарбуза
  • Гарбуза-Ліхтарі «Моторошний Замок» і «Перелякана Гарбузик»
  • Фото-рецепт приготування крем-супу з гарбуза


  • загрузка...