Правила вибору червоної ікри в магазині - цікаві речі з фото

Рекламний блок

Ікра – один з найпопулярніших делікатесів, і ми намагаємося подати її на стіл до будь-якого свята. Благо, на прилавках магазинів зараз дефіцит ікри не спостерігається. Але як зробити правильний вибір, не помилитися в якості продукту і не витратити чималі гроші на відверто поганий товар? Сьогодні ми поговоримо про ікрі і розповімо, за якими критеріями треба вибирати її в магазині.


Зміст


  • 1 Тара – гарантія якості?
  • 2 Різна риба – різна ікра

  • 3 Купуємо червону ікру за правилами
  • 4 Як правильно вибрати якісний продукт (відео)

  • Тара – гарантія якості?

    Зараз ікру розфасовують у різні види упаковки. Як правило, це:

  • скляні банки;
  • металеві (жерстяні) банки;
  • пластикові контейнери.
  • Нерідко можна зустріти неупакованих, розвісну ікру.


    Для упаковки ікри використовують скляну, металеву та пластикову тари


    У кожного типу упаковки є свої переваги і недоліки. Спробуємо розібратися в них.

  • У скляній банці ви можете легко розглянути товар і зрозуміти, свіжа ікра або вже втрачає якість. До мінусів можна віднести те, що прозоре скло пропускає світло, руйнує містяться в ікрі вітаміни. Але це вирішується зберіганням продукту в темному приміщенні без доступу прямого світла або упаковкою скляної банки в картонну коробку. В іншому тара зі скла досить надійна для ікри.


    Червона ікра в скляній банці


  • Ікра в металевій банці надійно прихована від сторонніх поглядів, і ви не зможете стовідсотково визначити якість продукту, поки не розкриєте упаковку. Але з іншого боку, в консервних банках з жерсті ікра добре зберігається тривалий час.


    Червона ікра в жерстяній банці


  • Все частіше на прилавках магазинів зустрічається ікра в жорстких пластикових контейнерах з запечатаними кришками. Термін зберігання продукту в такій упаковці недовгий у порівнянні зі склом або металом. Але при дотриманні правил зберігання пластиковий контейнер цілком безпечний. Головне, щоб пластикова тара не була м'якою і містила необхідні розпізнавальні знаки. До того ж через прозору поверхню ви зможете оцінити зовнішній вигляд вмісту.


    Червона ікра в пластиковій упаковці


  • З ваговий ікрою все не так просто. З одного боку, у неї є незаперечна перевага: ви можете до покупки спробувати її і зрозуміти, чи достатньо в ній солі, немає стороннього присмаку або запаху, наскільки вона розсипчастим. Але з іншого боку, це може бути ікра, пройшла заморозку або непридатна до розфасовці через закінчення терміну придатності, перезрілості. Це може негативно вплинути на якість продукту.
  • При покупці віддавайте перевагу ікрі в скляній банці, упакована в картонну коробку.

    Різна риба – різна ікра

    Не варто забувати, що ікра у тієї або іншої риби може значно відрізнятися. Це стосується форми, кольору, смаку. Тільки вміст білків, жирів і мікроелементів залишається практично однаковим.

    Зверніть увагу! Червону ікру нам дають риби лососевих порід – горбуша, кета, чавича, нерка, форель, кижуч. Саме їх ікру ми зазвичай зустрічаємо на прилавках магазинів.

    Слідуючи подальшим описами характеристик, ви легко навчитеся на око визначати, з чим маєте справу.


    У різних видів риб ікра може значно відрізнятися по виду


  • Серед лососевих риб горбуша вважається самою плодовитою. У її ікри універсальний смак, який до вподоби майже усім споживачам. Діаметр ікринок близько 5 мм, оболонка не дуже щільна, колір оранжевий або світло-оранжевий.
  • Ікра кети на другому місці за розміром: діаметр ікринок становить 5-6 мм. У них правильна куляста форма, яскраве забарвлення янтарно-оранжевого кольору, добре проглядається жирове плямочка зародка. Кетову ікру часто використовують як прикраси страв з-за ефектного вигляду. З-за досить щільної оболонки ікра цієї риби не всім до смаку.
  • чавичі найбільші ікринки, діаметром 6-7 мм, насиченого червоного кольору з гіркувато-гострим смаком. Правда, сьогодні ікру чавичі вже не зустріти на прилавках магазинів, оскільки ця риба занесена в Червону книгу.
  • кижуча дрібна ікра з бордовим відтінком. Ікринки трохи гірчать на смак.
  • форелі найдрібніші ікринки – 2-3 мм в діаметрі. Колір ікри – від жовтого до яскраво-оранжевого.
  • Ікра нерки трохи менше, ніж горбуші – до 4 мм в діаметрі. Останнім часом її рідко можна зустріти у вільному продажу з-за масового знищення цього виду риби.
  • Крім того, часто зустрічається ікра летючої риби. Вона прийшла до нас разом з модою на японську кухню. Але що б не говорили вам продавці, цей продукт не відноситься до розряду червоної ікри в звичному для нас розумінні. Ікринки летючої риби спочатку безбарвні, червоними їх роблять соуси і приправи. Таким же чином цю ікру можна зробити зеленої, синьої або чорної.

    Купуємо червону ікру за правилами

  • Ікру слід купувати тільки в перевірених торгових точках. Обов'язково вимагайте сертифікат товару, якщо у вас виникли якісь підозри.
  • Якщо ви купуєте ікру в скляній або жерстяній банці, потрясіть упаковку. Якісна ікра заповнює ємність щільно, не утворюючи пустот; вона не буде бовтатися і переливатися з однієї сторони в іншу. Так само не повинно бути чутно і булькання, так як це вірна ознака неякісного продукту, який «пустив сік» або був неправильно оброблений і упакований.
  • Про низьку якість ікри свідчить занадто слабка або дуже щільна оболонка ікринок.
  • Купуючи ікру на вагу, звертайте увагу на те, наскільки рассыпчаты зерна. В свіжому і якісному продукті ікринки повинні легко відділятися одна від одної і не налипає на лопатку.
  • Червона ікра – дуже ніжний продукт потребує особливих умов зберігання. За Гостом ікру в нераспакованной тарі можна зберігати до 12 місяців, дотримуючись температурний режим в 4-6 градусів за Цельсієм. У морозильній камері зберігати категорично забороняється: від морозу ікринки лопаються, а відтанув, перетворюються в однорідну масу. Після того як банку з ікрою була відкрита, її потрібно вжити протягом декількох днів.
  • Відкриваючи банку, врахуйте: на кришці не повинно бути налиплих ікринок.
  • Якщо ви купуєте ікру в металевій банці, зверніть увагу на маркування. Всі цифри, які вказують на дату упаковки та термін зберігання, повинні бути видавлені зсередини назовні. Цифри, втиснуті всередину – це вірна ознака підробки. Крім того, краї банки повинні бути рівними, а з'єднувальні шви – непомітними.
  • Перевірте, наскільки щільно загорнена банку (як скляна, так і металева). Кришка не повинна бути роздутою навіть трохи. Зворотне свідчить про те, що в банк живе і розвивається неприпустима мікрофлора.
  • Крім дати виготовлення та терміну придатності сумлінні виробники вказують на етикетці або упаковці вид риби, від якої отримана ікра, номер заводу-виготовлювача і зміни, асортиментний знак «ІКРА», індекс рибної промисловості «Р» і зміст інших продуктів. Зазвичай це сіль і рослинне масло. Іноді додають консерванти, які значно подовжують термін зберігання. Фахівці стверджують, що в малих дозах ці консерванти не завдають шкоди, але алергікам рекомендується бути особливо уважними до таких інгредієнтів.


    Правила вибору червоної ікри


  • Поради по ГОСТу

    Уважно прочитайте етикетку, щоб вивчити склад продукту. Згідно ГОСТу, в банку ікри повинні містити наступні компоненти:

  • сіль;
  • рослинна олія;
  • Е400 – гліцерин, запобігає висиханню ікри;
  • Е200 і Е239 – антисептики, які окремо один від одного не використовують.
  • Присутність інших добавок в ікрі суперечить ГОСТу, і ви ризикуєте придбати неякісний товар, шкідливий для здоров'я.

    Для того щоб визначити, чи хороша ікра, можна також зважити баночку на електронних вагах. Стандартний вага – близько 180 грам. Недовага в 15-25 грамів значно здешевлює виробництво продукції, чим часто користуються недобросовісні виробники.

    Як правильно вибрати якісний продукт (відео)

    Тепер ви знаєте, як правильно вибрати ікру в магазині. Ваше свято не буде зіпсовано неприємним сюрпризом, і на столі заплановано з'являться смачні млинці, вазочки, тарталетки і бутерброди з цим делікатесом. Приємного апетиту!

    Рекламний блок


    Рекомендуємо для перегляду:
  • Хороший мед від правильних бджіл: вибираємо ласощі з розумом - цікаві речі ...
  • Горбуша навиворіт, запечена в тандирі - цікаві речі з фото
  • Як зберегти спійману рибу - майструємо самі
  • Фото в банку
  • Салат Інь-Янь. Зроби сам своїми руками
  • Як зберегти спійману рибу
  • Якою цемент вибрати
  • Домашня кабачкова ікрадва рецепту
  • Млинці на масляну
  • Як організувати святкове застілля


  • загрузка...