Хороший мед від правильних бджіл: вибираємо ласощі з розумом - цікаві речі з фото

Рекламний блок

Всім відомо, що мед – неймовірно смачний і корисний продукт. Можливо, не всім до смаку його солодкість, але мед повинен бути в кожному будинку: він відмінно заміняє цукор, лікує від багатьох хвороб, використовується в приготуванні випічки і десертів. Літні місяці – час виробництва меду, і це ласощі заповнює прилавки ринків і магазинів. А разом з ним рука об руку йдуть непотрібні і навіть шкідливі підробки. Сьогодні ми розповімо, як придбати якісний природний продукт і не стати жертвою обману.


Зміст


  • 1 Ринок або магазин: де якість товару буде гарантованим?
  • 2 Як перевірити мед на якість

  • 3 Як в домашніх умовах визначити якість
  • 4 Відео про те, як правильно вибрати якісний мед

  • Ринок або магазин: де якість товару буде гарантованим?

    Купити мед зовсім не складно. Його продають на ринку, на спеціальних медових ярмарках, в супермаркетах і навіть інтернет-магазинах. Але правильно визначити якість продукту ви зможете тільки в тому випадку, якщо перевірити мед прямо біля прилавка. Далеко не кожен магазин (особливо в мережі інтернет) може надати вам таку можливість. Мед розфасований, упаковка герметична, і не кожен продавець захоче (чи зможе) відкрити її для вас тільки в якості проби.

    Зверніть увагу: мед, що видобувається в великих кількостях (промисловим способом), перед розфасовкою можуть попередньо розтоплювати. Допускається одноразове нагрівання при температурі не більше 40 градусів Цельсія, інакше корисні властивості повністю втрачаються, і утворюються канцерогени. Тому купівлю меду в супермаркетах та інтернет-магазинах краще виключити.

  • Ви можете купувати мед у магазині, але вибирайте той, який був здобутий у вашому регіоні. Це може свідчити про те, що він був зібраний недавно. Якщо поруч стоїть привізною мед за низькою ціною – це привід задуматися про погану якість.
  • По-справжньому хороший мед ви можете придбати на медових сезонних ярмарках. На цих заходах часто працюють спеціалізовані пересувні лабораторії, в яких ви можете перевірити якість продукту. Інформація про цих ярмарках завжди поширюється через ЗМІ.
  • Попросіть у продавця меду його візитку і уточніть час, коли він торгує на цьому місці. Якщо згодом ви засумніваєтеся в якості продукту, то зможете повернути його.
  • Краще всього, якщо ви будете купувати мед у одному і тому ж місці, де купуєте інший провіант. Кожен продавець знає, що випадковий покупець навряд чи буде витрачати час на повернення товару, а постійний клієнт з хорошим думкою про продавця – на вагу золота!

  • Купуйте мед, зібраний у вашому регіоні, у визначений строк і у перевірених пасічників


    Це – найпростіші поради, які допоможуть вам зорієнтуватися у виборі меду. А тепер ми детальніше розповімо, за якими критеріями вибирати якісний продукт і виявити підробку підручними засобами.

    Як перевірити мед на якість

    Існує кілька ознак, за якими можна первинно перевірити якість меду «на око». Це не стовідсоткові методи, але вони допоможуть вам вберегтися від підробки.


    Якісний мед ллється гіркою зі складками, які повільно розтікаються


  • Мед може бути рідким лише місяць після того, як зібраний. Цей період триває від кінця липня до кінця вересня (іноді варіюється в залежності від сорту меду). В кінці жовтня вже весь мед густіє і кристалізується, крім вересового і акацієвого, у яких трохи інший склад. Якщо взимку вам на ринку або в магазині пропонують рідкий мед, то він розтанув або його розбавили глюкозным сиропом.
  • Щоб перевірити, наскільки натуральний рідкий мед, наберіть його в ложку і, піднявши, дайте стекти. Якісний мед стікає повільно, ниткою, утворюючи гірку, яка буде поступово розтікатися. Покрутіть ложку, і справжній мед ляже складками. Якщо він ллється швидко або розлітається з бризками – вірна ознака підробки.
  • Якщо на поверхні меду з'являється піна з бульбашками газу, це означає, що почалися процеси бродіння. Їх причиною є вміст води у продукті більше 20%. Мед бродить так само після неякісного нагрівання при дуже високих температурах, які руйнують структуру речовини. Натуральний, свіжий мед, завдяки бактерицидним властивостям, не бродить.
  • Попросіть продавця дати вам понюхати і спробувати на смак мед. У нього повинен бути запашний аромат і характерний смак, властиві рослинам, з яких він був зібраний. Відсутність цих характеристик свідчить про те, що мед був зроблений штучно. Присмак карамелі говорить про вплив високої температури.
  • Якість меду важко визначити за його кольором. Продукт білого кольору – не обов'язково цукровий. Темно-коричневий – не обов'язково присутні додані патока або цукровий сироп. Буркуновий, акацієвий і кіпрейний мед – світлого відтінку, а падевий, вишневий і гречаний – темно-коричневого. Кольори інших сортів варіюються від світло-жовтого до темно-бурштинового.
  • Як в домашніх умовах визначити якість

    Незрілість меду може нашкодити його якостям і значно скоротити термін зберігання. Якщо мед був відкачано раніше, ніж належить, то в ньому ще не завершилися необхідні біологічні процеси. Користі з такого продукту не буде ніякої, ну хіба що підсолодити чай замість цукру. А підвищений вміст вологи додасть шкоди і викличе бродіння.

    Свідченням того, що ви купили недозрілий мед, послужить нерівномірна кристалізація. Нижня частина вже засахарилась, верхня – залишилася сиропоподобной. Іноді спостерігається розшарування за кольором: між нижньою і верхньою частиною знаходиться темна прошарок. Якщо при цьому ознаки бродіння відсутні, потрібно якомога швидше вжити такий мед в їжу: довго зберігатися не буде.

    Деякі недобросовісні продавці додають домішки в мед. Це допомагає поліпшити зовнішній вигляд товару і знизити його вартість. Наприклад, пісок додають для збільшення ваги, а желатин – для густоти. Щоб прискорити кристалізацію підробленого меду, в нього підсипають крохмаль, крейду або борошно.

  • Щоб визначити механічні домішки, помістіть трохи меду в прозорий стакан, додайте дистильовану воду і розмішайте. Нерозчинні домішки осядуть або спливуть.
  • Додайте до розчину меду і води кілька крапель йоду. При наявності крохмалю розчин набуває синього кольору.
  • Для визначення наявності желатину вам знадобиться 50% розчин таніну. Його не дуже просто знайти, але можна. Змішайте розчин меду і танін 1:2. Желатин випаде білими пластівцями. Звичайне помутніння розчину свідчить про гарному якості продукту.

  • Існує безліч сортів меду, і у кожного – свій колір, консистенція і термін зацукровування


    А ось таким способом можна перевірити мед, не відходячи від прилавка. Візьміть з собою чистий аркуш паперу. Намажте на нього трохи меду і підпаліть знизу сірником або запальничкою. Якщо мед фальсифікований, то папір почне горіти, а продукт – пузиритися і обвуглюватися, адже цукор відмінно горить. В іншому випадку вогонь згасне відразу, як добереться до меду, з-за високої щільності продукту.

    Відео про те, як правильно вибрати якісний мед

    Обов'язково візьміть собі на озброєння наші поради, і ви убезпечите себе від підробки і обману. Поділіться в коментарях своїми методами визначення хорошої якості меду. Пам'ятайте, що цей продукт повинен приносити не тільки задоволення, але і здоров'я. Удачі вам!

    Рекламний блок


    Рекомендуємо для перегляду:
  • Якою цемент вибрати - майструємо самі
  • Корисні властивості кипрейного меду - майструємо самі
  • Як перевірити безпеку фарби - майструємо самі
  • Як відрізнити оригінальний електроінструмент від підробленого? - майструємо ...
  • Саморобний цукровий скраб з лавандою
  • Як зробити цукровий скраб для губ своїми руками
  • Як приготувати глінтвейн в домашніх умовах. Зроби сам своїми руками
  • Як відрізнити оригінальний електроінструмент від підробленого?
  • Якою цемент вибрати
  • Рецепт курки з медом, запеченої в духовці


  • загрузка...