Дачний спирт завод - цікаві речі з фото

Рекламний блок
Хочу поділитися деяким своїм досвідом. Я п'ять років займаюся бджолами і кожен рік виводжу свою невелику пасіку на дачу за 40 км від міста. Їду в кінці квітня і назад в жовтні, так що майже половину року проводжу на природі зі своїми вихованцями. Дача стоїть на околиці невеликого селища, світла і води немає, але це не доставляє особливих незручностей, навпаки, насолоджуюся красою природи далеко від цивілізації, до того ж там чудові лучні медоноси. Але існує одна проблема, з якою стикаються всі бджолярі. Протягом всього сезону, особливо навесні, з'являються рамки з медом, які можна скачати або приберегти для бджіл на майбутнє. Це рамки, уражені личинками воскової молі, взяті від загиблих сімей, так і просто некондиційні, з їх реалізацією завжди виникає проблема. Ось і вирішив я цей мед з таких рамок пустити на приготування саморобного алкоголю, роблю це так. Вирізаю стільники з рамок разом з медом, пилком і навіть з розплодом, у велику емальовану каструлю або алюмінієвий бідон, заливаю гарячою водою і добре віджимають размягчившиеся стільники руками. Отримані грудки воску потім також руками подрібнюю і залишаю в посуді, їх можна і вийняти відразу, але тоді вони будуть солодкими від меду і зберігати їх буде складно, якщо не перетопити. Робити брагу з меду в сотах складніше, ніж з чистого меду або цукру, так як важко дотримати пропорцію за вагою, а за солодощі на смак я не вмію. Роблю так, зважую стільники з медом, вычитаю вага воску і додаю на кожен кілограм умовно чистого меду 5 літрів води, яку беру з джерела. Коли весь мед розчинився у воді, робимо закваску. Я використовую різні типи дріжджів, сухі для напоїв або пресовані хлібопекарські, віддаю перевагу останнім, але зберігати їх треба в холодильнику, тому користуюся частіше сухими. На 20 літрів води я беру 4 кг меду, пачку сухих дріжджів 70 грам або 400 пресованих. Солодку воду, яка у мене вийшла, охолоджую до 40 градусів, так як більш гаряча може вбити дріжджі, заливаю їх нею в окремому посуді. Сухі заважати не треба, інакше вийдуть грудки, а ось пресовані варто розім'яти руками. Тепер заквасці треба постояти хвилин 30, коли з'явиться піна, її виливаю в брагу і ставлю посуд в теплі, треба тільки захистити від комах і пилу. Зріє брага в теплі зазвичай не більше 10 днів, її готовність перевіряю на смак, вона повинна втратити солодкість, або палаючим сірником, опущеною до рівня рідини. Якщо полум'я гасне, значити виділяється вуглекислий газ і продукт ще не готовий, коли горить, то можна переганяти. От на цьому етапі виникає складність, так як немає проточної води. Я пробував переганяти звичайним апаратом, поставивши вище ємності з брагою посуд з водою і пускаючи її самопливом, вийшло громіздко і дуже незручно. Були думки пристосувати електричний насос від автомобільного акумулятора або ручний та інші ідеї, але зупинився я на конструкції, яка давно застосовувалася в селах, удосконаливши її сучасними матеріалами.





Для виготовлення цього апарату купив оцинковане відро на 15 літрів, можна менше, але тоді доведеться частіше міняти воду. В магазині товарів для газового обладнання автомобілів придбав 2 метри мідної трубки 8 мм. На відповідному циліндрі згорнув трубку в кільця, залишивши прямі кінці для входу парів і виходу конденсату, вийшов змійовик.





В стінці відра, близько днища, просвердлив отвір під трубку і провів в неї нижній кінець змійовика, а верхній закріпив хомутом і двома болтиками. Щоб вихід нижнього кінця був герметичний, його можна опаять, але я вчинив простіше, обмазал його холодної зварюванням, думав тимчасово, але користуюсь вже другий рік.





Сам апарат готовий, тепер потрібен перегінний куб і з'єднання його з апаратом. Найкраще взяти для куба алюмінієвий бідон, але в мене всі вони під медом і вільних немає. Довелося мудрувати. Взяв емальовану велику каструлю з кришкою. В кришку врізав штуцер з різьбою 1/2 дюйма і за допомогою двох гайок і прокладки, закріпив його, прокладка силіконова, так як гуму ставити не можна, при нагріванні вона передасть свій запах пару, а той кінцевого продукту.





Тепер треба герметизувати кришку, гума тут теж не підходить. Можна спробувати зробити прокладку з силікону, але я знову вчинив простіше, заповнив внутрішнє поглиблення на кришці крутим тестом з борошна і води. Тепер треба притиснути кришку, підійде будь прут, який пройде в отвір кришки, його кінці і ручки каструлі з'єднуються дротяною скручуванням, вона і створить притиснення. Тут можна використовувати і гвинтові або гумові стяжки, загалом, повна воля для фантазії. Тепер підійшла черга з'єднання апарату і каструлі. Краще це зробити газовим сильфоном, він не має гумового шланга всередині. До перегонному кубі я під'єднав його через силіконову прокладку, а до апарату через штуцер, останній щільно одягається на трубку.

5.jpg



От і вся конструкція, мінімум витрат, збирається швидко і просто працювати з ним зручно. Брага наливається в перегінний куб, ставиться на вогонь газової плити, газ надходить з балона з пропаном. Треба тільки враховувати, що брага на меду сильно пінитися і може потрапити в змійовик, тому її наливають неповний куб, можна додати трохи масла або молока, це перешкоджає утворенню піни. Апарат встановлюють нижче за рівнем, ніж куб, і бажано з невеликим нахилом у бік трубки для відведення конденсату, це для того, щоб в змійовику не утворилася пробка з рідини. Газ на початку процесу слід тримати мінімальний, у відро наливається вода, бажано холодна і залишається чекати, коли брага нагріється, її пари почнуть конденсуватися в змійовику. У першому виході самогону міститься багато не дуже хороших домішок, які мають явно виражений запах розчинника, їх називають головами. Цю частину треба вилити або використовувати на господарські потреби, її кількість визначається досвідченим шляхом, я відкидаю приблизно десяту частку. Після цього тиск газу можна збільшити, процес піде швидше. Поступово пари в змійовику нагрівають воду у відрі, вона збирається у верхніх шарах, її зливають ковшем і доливають холодну. Із збільшенням температури, з браги починають випаровуватися важкі фракції, в тому числі сивушні масла, які надають самогону неприємний запах, тому процес треба вчасно закінчити. Я визначаю цей момент по горінню самогону, якщо він перестає спалахувати синім полум'ям на папери, то досить. В кінцевому результаті, з десяти літрів браги, я отримую приблизно два літри самогону, міцністю близько 50%. Ще хочу сказати, що займатися перегонкою краще в прохолодну погоду, а якщо вдень жарко, то робити це рано вранці, тоді рідше доведеться міняти воду у відрі. Отриманий продукт, в принципі, готовий до вживання, але його можна зробити краще, звичайно, добре перегнати ще раз, але можна обійтися і пропусканням через побутовий фільтр, або через пластмасову пляшку, наповнену вугілля для мангалів. Ще можна додати йому приємний смак і колір різними присадками, простіше за все розтопити на вогні ложці цукор і гарячим додати в напій, він придбає благородний коньячний колір. Гарні й запашні настоянки на травах і ягодах. Я використовую збір чебрецю, звіробою і материнки. З ягід волію чорноплідну горобину і вишню. Тут кожен може знайти свій улюблений склад, варіантів дуже багато. Буду сподіватися, що мої поради стануть в нагоді не тільки бджолярам, але і простим дачникам. Якщо замінити мед цукром, скористатися ними зможе кожен. Всім вдалого і приємного наступного дачного сезону.
Рекламний блок


Рекомендуємо для перегляду:
  • Фото-рецептароматне варення з цілих груш з корицею і лимоном - майструємо с ...
  • Одна з версій виготовлення самогонного апарату
  • Саморобний домашній міні спиртозавод
  • Самогонний апарат своїми руками
  • Многокорпусной вулик
  • Дачний спирт завод. Зроби сам своїми руками
  • Саморобний компресор для аерографа. Зроби сам своїми руками
  • Робимо міні самогонний апарат. Зроби сам своїми руками
  • Простий рецепт смачного м'ясного бульйону
  • Приготування смачних і корисних напоїв


  • загрузка...