Технологія приготування різних видів клею - майструємо самі

Рекламний блок

Як приготувати клей? Як часто це питання постає під час ремонту. Адже потрібно правильно підібрати компоненти і не порушити технологію. З нашого матеріалу ви дізнаєтеся кілька рецептів склеювальних складів, які можна приготувати в домашніх умовах.

Универсальный клей

Універсальний клей

Рецепт цього складу, що клеїть, відомий ще з дореволюційних часів, саме тоді він і одержав свою назву — синдетикон. Склад придатний для склеювання з деревом самих різних матеріалів.

Для його приготування вам буде потрібно: 120 г столярного клею, 120 г цукру, 30 г гашеного вапна, 450 мл води.

Розчинити цукор у воді, додати вапно і нагрівати, помішуючи, протягом години. Прозорий розчин злити і додати шматочки столярного клею. Коли клей набубнявіє, його варять до повного розчинення клею.

Клейова столярна паста

Служить для склеювання дерева з металом, склом, каменем і т. п. В гарячий столярний клей додати дрібно просіяне деревну золу до одержання густої пасти.

Водотривкий клей

Натуральна оліфа або лляне масло (1 частина) додається в гарячий столярний клей" (4 частини).

Казеїновий клей з сухого порошку

1 частина готового сухого порошку казеїну заливають в чистій скляній посуді 1 частиною води і залишають на 3 години. Потім розчиняють 1 частину бури в 7 частинах гарячої води і заливають нею казеїн. Суміш підігрівають на водяній лазні до 60-70° С, безперервно помішуючи. Клей можна використовувати через 40-50 хв після його зняття з вогню — протягом цього часу він повинен відстоятися.

Казеїновий клей з молока

Призначений для склеювання дерева, кераміки та фаянсу, а також різних пластмас. Казеїн — білкова речовина молока, зазвичай він продається у вигляді порошку, але його легко можна приготувати самому наступним чином:

Знежирене молоко ставлять у тепле місце до настання закисання і потім фільтрують через промокальний папір або вату. Казеїн залишається на папері. Його промивають у м'якій воді, потім, зав'язавши в ганчірочку, кип'ятять для видалення жиру. Потім казеїн розкладають на папері і сушать при кімнатній температурі. Після цього можна приступати до приготування клею. 10 частин казеїну і 1 частина бури замішують у двох частинах води до отримання тесту, потім додають ще дві частини води.

Отриманий клей придатний до вживання протягом 2-3 годин, після чого твердне.

Казеїновий клей з сиру

Додати до сиру по краплях нашатирний спирт — до тих пір, поки не вийде прозора драглиста маса.

Для більшої міцності змазаним клеєм поверхнях потрібно дати просохнути, потім покривають тонким шаром вапняного тіста і тільки після цього з'єднують склеювані деталі.

Для отримання водотривких якостей у готовий казеїновий клей додають кілька крапель розчину формаліну або алюмінієвих квасцов.

Клей для дерева, шкіри, шкірозамінників, дерматину і тканини

До його складу входять 10 частин води, 40 частин пшеничного борошна, 1,5 частини алюмінієвих квасців і 3 частини каніфолі.

Всі компоненти заливаються водою, ретельно замішуються і ставлять на слабкий вогонь. Як тільки клейова маса почне загусає, її знімають з вогню і відразу ж (поки вона не охолола) застосовують.

Клей для гуми

Шматок м'якої гуми кришать на дрібні шматочки, які наполягають протягом декількох діб на чистому, легкій (авіаційний) бензині.

У результаті виходить розчин гуми, який обережно зливають, фільтрують і залишають відкритим на теплому місці до одержання густої маси. Її і використовують для склеювання виробів з гуми. Сполучаються поверхні повинні бути очищені від усякого бруду і жиру.

Клей декстриновий

Декстрин — це продукт розщеплення крохмалю. З нього виходить хороший клей, яким можна з успіхом клеїти папір, картон, тканини, шкіру і т. п. Сам декстрин готують наступним чином:

Крохмаль кладуть у фарфоровий або емальований ємність, або в чисту сковороду і поміщають в сушильну шафу, і поступово підвищують температуру до 160° С. При цій температурі крохмаль витримують 1 годину 45 хвилин.

В процесі температурного розщеплення крохмалю він набуває жовтуватий колір. У цьому стані він і перетворюється в декстрин. При більш слабкому прогріві процес розщеплення йде повільніше, а при більш сильному — крохмаль підгорає.

Для приготування клею на 1 частину декстрину беруть 1 частину води. Воду нагрівають майже до кипіння, засипають в неї декстрин розмішують і до тих пір, поки він не розчиниться.
Готовий клей декстриновий швидко густіє і стає непридатним до вживання. Щоб збільшити термін його зберігання, готують клей по наступному рецепту: 3 частини декстрину змішують з 4-5 частинами холодної води, потім, постійно помішуючи, склад нагрівають і додають 1 частина гліцерину. Такий клей зберігається тривалий час у закупореному скляному посуді.

Рекламний блок


Рекомендуємо для перегляду:
  • Спсобы виготовлення клеїв в домашніх умовах
  • Технологія виготовлення цементу
  • Способи виготовлення замазок
  • Оліфа своїми руками
  • Технологія сріблення металів
  • Як приготувати казеїновий клей
  • Склеювання фаянсу та кераміки
  • Технологія приготування різних видів клею
  • Як зробити казеїновий клей
  • Розчин для кахельної плитки


  • загрузка...