5 способів копулірування (щеплення плодових дерев) - майструємо самі

Рекламний блок

Якщо щеплені восени вічка (див. статтю «окулірування плодових дерев») взимку загинуть від холоду, весни на тих же деревах роблять щеплення черешком — копулірування, щоб з них розвинулися нові культурні однолітки.

Копулировка

Способи копулірування

  • проста копуліровка
  • покращена копуліровка
  • сідлом за кору
  • в бічний розріз
  • за кору з шипом
  • в розщіп
  • Це найбільш поширений вид щеплення плодових дерев — сідлом за кору. Цим способом прищеплюють після початку сокоруху, коли у дерев, на які прищеплюють живці (дичков) кора легко відокремлюється. Іншими способами можна прищеплювати як до початку сокоруху, так і після. Велике практичне значення має і щеплення в бічний розріз.

    Черенок плодового дерева

    Заготівля живців

    Для весняного щеплення плодових, живці вибраних культурних сортів заготовляють восени, після листопаду, або навесні, до розпускання бруньок. Кращим строком заготівлі живців вважається осінь. Живці з відібраних маточних дерев зрізають за тими ж правилами, як і для окулірування, зв'язують у пучки і зберігають у підвалі, погребі або в снігу на відкритому місці. В підвалі або льосі живці укладають в похилому положенні, засинаючи вологим піском, і так залишають їх до весни при температурі 2 — 3 градуси тепла. Для зберігання на відкритому місці при випаданні снігу пучки живців укладають шарами у штабель висотою до 0,75 м, пересипаючи їх шарами снігу товщиною 5 — 10 див. Весь штабель засипають на 50 см снігом і додатково вкривають соломою. В снігу живці перебувають до моменту самої щеплення.

    Для пересилання живців на далекі відстані їх поміщають в ящики з отворами на боках для припливу повітря. Живці укладають рядами і пересипають вологими тирсою, перемішаними з товченим вугіллям. Якщо живці в дорозі кілька підсохнуть, рекомендується оновити нижні зрізи і опустити їх у воду на два-три дні.

    Перед щепленням довгі черешки розрізають на більш дрібні частини (прищепні живці). Кожен держак довжиною біля 10 сантиметрів має кілька нирок. Вище зрізу на прививаемом черешку залишають дві нирки.

    Копуліровка

    Проста і поліпшена копуліровка

    Простая копулировка

    Копуліровкі застосовують при однаковій товщині підщепи і прищепи (живця). На підщепі від кореневої шийки вгору роблять косий зріз довжиною 4 — 5 див. Такий же зріз роблять і на черешку нижче другої нирки. Підщепа і прищепа з'єднують зрізами так, щоб тканини (кора, камбій, заболонь) збігалися. Потім накладають пов'язку спіральними ходами без просвіту по всій довжині зрізу.

    Улучшенная копулировка

    При поліпшеній копулировке на косих зрізах черешка у верхній третині роблять невеликі зарубки, які при суміщенні зрізів заходять один за одного. Таким з'єднанням досягається краще прилягання і точний збіг тканин підщепи і прищепи.

    Щеплення сідлом за кору

    Прививка седлом за кору

    Роблять її так. Підщепу зрізують на висоті чотирьох-п'яти сантиметрів від поверхні грунту і залишився на пеньку на 2 — 2,5 см в довжину розрізають подовжньо кору. У живця нижче другої нирки роблять горизонтальну карб— плічко (на глибину однієї четвертої товщини черешка) і від нього вниз косою клиновидний зріз. Держак клином вводять під розріз кори косим зрізом всередину і опускають його за кору до тих пір, поки він плечиком не упреться в верхній зріз підщепи. Потім накладають пов'язку без просвітів, роблячи ходи спіраллю зверху вниз. Ранки і пов'язку з боку рани покривають садовим варом, що складається з каніфолі, бджолиного воску і сала. Підщепа при цій щеплення має більший діаметр, ніж прищепу.

    Щеплення в розщіп

    Прививка в расщеп

    Щеплення в розщіп виконують як до, так і після початку сокоруху. Поперечник підщепи повинен бути значно більше щепи.

    Підщепу зрізують на висоті чотирьох-п'яти сантиметрів від поверхні ґрунту, потім торець розколюють великим садовим ножем по радіусу або діаметра, щоб утворилася щілина. В цей же час готують держак щепи. На ньому нижче другої нирки з протилежного боку роблять два плічка у чверть діаметра кожен, а від плічок вниз — 2 зрізу, утворюють клин. Внутрішня сторона клина вже, ніж зовнішня.

    Приготований держак клином вставляють у щілину на підщепі так, щоб тканини (камбій, кора) на підщепі і прищепі збігалися. Потім накладає суцільну спіральну пов'язку. Рану пов'язку з її боку покривають садовим варом.

    Щеплення в бічний надріз

    Прививка в боковой надрез

    При бічній щеплення дичок зрізають на висоті 12-15 див. Потім у кореневої шийки роблять косий надріз кори і деревини у напрямку донизу підщепи, поглиблюючи на одну третину його товщини. На черешку нижче другої нирки роблять з протилежних сторін два косих зрізу, що сходяться внизу клином. Підготовлений держак вставляють в розріз на підщепі так, щоб по всій його довжині (3,5 — 5 см) камбиальный шар збігався з камбіальних шаром підщепи. Потім накладають спіральну пов'язку.

    Щеплення за кору з шипом

    Прививка за кору с шипом

    З початком сокоруху підщепи зрізають на шип на висоті 12-15 см і внизу біля кореневої шийки роблять Т-подібний розріз кори, як при окуліровці. На черешку нижче другої нирки роблять косий зріз довжиною 3,5 — 4 див. Потім цей держак зрізом всередину вставляють за кору дичка в Т-подібний розріз. Пов'язку накладають зверху вниз без просвітів.

    При всіх цих способах щеплення держак повинен перебувати в стані спокою. Для кращого зрощення підщепи і прищепи рекомендується використовувати садовий вар.

    Приготування садового вару

    Для приготування садового вару беруть чотири частини каніфолі, дві частини бджолиного воску і одну частину баранячого сала. Суміш плавлять на слабкому вогні, ретельно перемішуючи. Приготований вар зберігають у банках або у промасленому папері. Садовий вар наносять на зрізи прищепи та підщепи і покривають їм пов'язку з боку рани. Садовий вар тим цінний, що він, будучи нешкідливим для рослини, ізолює рани від потрапляння на них вологи, пилу і хвороботворних мікробів.

    Приготовление садового вара

    Рекламний блок


    Рекомендуємо для перегляду:
  • Розмноження смородини живцями і відведеннями - майструємо самі
  • Розведення рослин живцями за китайським методом - майструємо самі
  • Щеплення рослиносновні етапи, види
  • Прищепа і підщепаправильний вибір
  • Окулірування плодових дерев
  • Щеплення винограду
  • Щеплена рослинаправильний догляд
  • 5 способів копулірування (щеплення плодових дерев)
  • Як виростити троянду з черешка
  • Розмноження смородини живцями і відведеннями


  • загрузка...