Запасаємося на зимунеповторне виноградне варення - майструємо самі

Рекламний блок


Как приготовить виноградное варенье в домашних условиях

Зараз сама благодатна пора для поповнення зимових запасів - консервацією, звичайно, і варенням, в тому числі. Нам здаються звичними всілякі рецепти з безлічі фруктів і ягід. Ось тільки винограду немає у цьому списку. Найчастіше вважається, що з винограду можна зробити тільки вино, родзинки і компот. Це абсолютно хибна думка. Виноградне варення являє собою чудовий десерт, який відразу ж завоює ваше серце і не тільки ваше.

Користь винограду

Головне, що примечается у виноградних ягодах це велика кількість соку і смак. А вам приходила в голову ідея про користь винограду? У 100 грамах винограду наявна 72 кілокалорії і велику кількість вуглеводів. А цей аспект відбивається на поживності цих ягід. Для того щоб не особливо займати вашу увагу просто представимо вам список всіх корисних інгредієнтів виноградних ягід:

1. Вода;
2. Білки;
3. Ліпіди;
4. Клітковина;
5. Вуглеводи включаючи і моно - і дисахариди;
6. Полісахариди;
7. Базисні кислоти (винна, лимонна, щавлева, яблучна і ін);
8. Салін.

І крім цього великий набір вітамінів і мікро - і макроелементів зрадить вашому організму потрібну енергію, позитивно позначиться на здоров'я і поліпшить самопочуття. І як наслідок позначиться на настрої в хорошому сенсі цього слова.

Ягоди винограду вживається не тільки в кулінарії. Він виступає базою для виготовлення лікарських препаратів і, звичайно ж, в косметичній галузі. Виноград містить в собі елементи, які чинять опір онкологічних захворювань, хвороб нирок, артритів. Ще виноградини застосовується для відновлення пошкодженої травної системи.

Нектар винограду являє собою бактерицидну, сечогінний, проносний, потогінний і відхаркувальний засіб. Ще нектар виноградин виробляє зміцнюючий та тонізуючий ефект на людське тіло, усуває в'ялість м'язів, знижує тиск. Навіть медики не бояться рекомендувати нектар винограду при терапії діагнозу, фарингіт, катар верхніх дихальних шляхів, мочевокислом діатезі, недокрів'ї, тиску, подагрі, цей список можна розширювати.

Варення мультисорт. Парочка рецептів

Любителі ягід винограду обізнані, що окремого виду властивий індивідуальний смак, а також характеристики. Природно, це треба враховувати під час приготування варення своїми руками. Наведені нижче рецептами і у вас все вийде.
Загальне правило варіння виноградного джему – мала кількість складових і багатоетапний, і тривалий процес приготування.

Готуємо страву з білого винограду

Отже, що ж вам треба приготувати:
1. Білий виноград – 1 кілограм.
2. Цукор – 1 кілограм.
3. Дві склянки води.
4. Пів чайної ложки ванільного цукру.
5. Пів чайної ложечки лимонова кислоти.

Акуратно обмийте ягоди. Просушіть їх. Потім оберають їх від гілочок і видалити зернятка. Звичайно останнім залишається на ваш розсуд, але краще будете якщо вчасно пригощання ви не будете хрустіти кісточками.

Порада: для того щоб було легше «обробляти» виноградні грона використовуйте для цієї мети тупі ножиці. Це допоможе зберегти цілісність ягід.

Наступне, що потрібно зробити - це зварити крутий сироп. Для чого візьміть окріп і введіть в нього цукор. Так кип'ятіть від 10 до 15 хвилин.

Дайте йому охолонути. У вже холодний сироп покладіть виноград і знову починайте проварювати. Ось ви і дісталися до таїнства варіння виноградного варення. На початковому етапі проваріть інгредієнти приблизно годину на невеликому вогні, після закінчення відведеного часу збільште вогонь і після на великому вогні варіть ще 10 хвилин. В кінці введіть лимонну кислоту і ванільний цукор. Гарненько перемішайте. Ось і зварилося варення. Тепер залишилося його розлити в стерильні ємності.

Варення з винограду Киш-миш

Кінець літа – початок осені сама пора збору врожаю киш-миша. Цей сорт знаменитий великою кількістю соку і неповторний смак. І, мабуть, найбільша особливість, яка допомогла завоювати натовпи шанувальників, це відсутність насіння. Для варення це взагалі неоціненна характеристика. Ягідки не втрачають форми, а смак наближається до більш витонченого.





Вам знадобляться наступні інгредієнти:

1. Киш-миш – півкілограма.
2. Цукор - 400 грам.
3. Півсклянки води.
4. Пів чайної ложечки ваніліну.

Переберіть виноградні ягоди. Відкиньте давленные або гнилі, оберають стиглі. Ретельно помийте виноградини в друшляку під струменем прохолодної води. Дайте стекти воді.

Потім підведіть до кипіння воду в каструлі. У окріп введіть цукор. Варіть ретельно перемішуючи потрібно щоб цукор грунтовно розтанув в окропі. У приготований сироп зсипте виноград, і тушкуйте хвилини дві. Потім відставте каструлю з вмістом від вогню. Потім прикрийте каструлю рушником і нехай стоїть так близько 8 годин.

По закінченню 8 годин, відокремте сироп від ягід. Його потрібно закип'ятити і проварити 5-8 хвилин. Слідом у киплячий сироп занурте виноградини. Потім назад приберіть каструлю з конфорки і знову дайте настоятися при кімнатній температурі приблизно вісім годин.

По закінченню наступних восьми годин назад поверніть каструлю з виноградом на вогонь. Закип'ятіть, що і продовжуйте до повної готовності. А це настане тоді, коли ягоди осядуть на дно і стануть прозорими. Тепер настав час додати ванілін. Добре перемішайте ваше варення. До речі, воно вже готове. Перекладіть його в стерильну тару.

Відео по темі: Варення з винограду Киш Миш

Не варто дуже переживати із-за тривалих «простоїв» тому що поки суть та справа настоюється варення можна використати для виготовлення варення з іншого виду винограду.

Варення з винограду «Ізабелла»

Смак цього винограду важко сплутати з іншим, а самі ягоди надзвичайно соковиті. Звичайно, ви пробували вино «Ізабелла», тільки прикиньте що ж за варення може вийти з цього сорту. При тому, що приготування такого варення не відніме у вас великої кількості часу.

Отже, що ж за інгредієнти потрібні вам приготувати для варення «Ізабелла»:

1. Виноград «Ізабелла» - півтора кілограма.
2. 300 мілілітрів води.
3. 4,5 склянки цукру.

Виноград ретельно промийте, оберають з гілочок, залиште нехай стече.

Щоб зробити сироп, нагрійте воду і засипте 300 грам цукру. Кип'ятіть і розмішуйте, поки весь цукор не розійдеться по воді. Слідом в сироп додайте виноград і кип'ятіть ще в районі п'яти хвилин. Тепер треба відставити каструлю з вогню. Дочекайтеся поки сироп з ягодами охолоне і потім знову почніть варити на мінімальному вогні. Висипте інший цукор і приварите близько 30 хвилин. На цьому все. Розкладайте ваше варення в ємності, які спочатку піддалися стерилізації.

Варення з кісточками

Найчастіше у всіх рецептах є вказівка на видалення кісточок з виноградин. Справа це досить-таки вимогливе. Тому ми підшукали рецепт, в якому готується варення без видалення насіння. Та ще й сорт не має значення. Звичайно, є якась пікантність в наявності зерняток в варення, але вони дуже корисні і містять інгредієнти, які виступлять як превентивні заходи для запобігання багатьох захворювань. Ну і не менш важливо – який смак. Варення з кісточками відрізняється за смаком від варення без них. Спробуйте!

Отже, що ж вам знадобитися для створення виноградного варення з кісточками:

1. Виноград будь-якого сорту – 1 кілограм.
2. Цукор – 1 кілограм.
3. Півлітра води.
4. Пів чайної ложки лимонної кислоти.

Добре вимийте виноградини, оберають їх з гілочок. Бланшируйте їх близько двох хвилин в окропі. Далі дайте заготівлі охолонути. Виноградини, які охололи занурити в гарячий сироп. Проваріть кілька хвилин, вилучіть з конфорки і після, коли варення охолоне повторно поверніть його на конфорку і знову доведіть до кипіння на маленькому вогні. Так варіть кілька хвилин. В кінці приготування внесіть лимонну кислоту. Ретельно вимішайте, щоб лимонна кислота повністю розчинилася в джемі. Тепер треба варення знову остудити і після цього розподіляти по банкам.

Відео по темі: Виноградне варення своїми руками

Мультивітамін або разом з іншими інгредієнтами

Багато ягід добре доповнюються інгредієнтами. І виноград не виняток. Він чудово доповнює багатокомпонентні соки, компоти, варення. А там просто величезна кількість всіляких корисних складових.

Виноград і яблука в одному варення

Це вже класика. Смак яблука і винограду пам'ятний нам ще з пелюшок. Тандем яблучка і винограду надзвичайно потрібен людям всіх віків. Великим недоліком стало б обійти увагою такий рецепт. Кожна поважаюча себе господиня повинна спробувати «закрити» такий джем.

Отже, що ж вам знадобиться для приготування класичного варення з винограду і яблук:

1. Стиглі яблука – 3 кілограми.
2. У гронах Виноград – 1 кілограм.
3. Вода – літр.

Вимийте і звільніть яблучну м'якоть від шкірки. Наріжте її тоненькими скибочками. Виноград і очищені яблука складіть в каструлю і залийте водою. Поставте на плиту і закип'ятіть. Потім зменшіть вогонь і дайте прокипіти кілька хвилин. Після чого відставте з конфорки і дайте охолонути протягом чотирьох годин. По закінченні цього часу знову поверніть каструлю на вогонь і знову доведіть до кипіння на невеликому вогні.

Щоб варення «пережило зиму і не «підірвало» ці дії треба продублювати з інтервалом в чотири години дві доби поспіль.

Після чого можна сміливо влаштовувати в стерильні банки.

Виноград і волоські горіхи

Це рецепт надзвичайно апетитного варення. Воно напевно сподобається вашій родині.

Що вам знадобиться для приготування варення з винограду з волоськими горіхами:
1. Виноград без різниці якого сорту – 1 кілограм.
2. Цукор – півкілограма.
3. Вода – третину склянки.
4. Очищені волоські горіхи – 10 штук.
5. Ванілін і листок вишні, останнє за бажанням.

Почати потрібно з приготування сиропу. Просто в киплячій воді розчиніть цукор. Тим часом, доки готується сироп займіться підготовкою виноградин. Попередньо вимиті і відокремлені від гілочок їх потрібно про бланшувати.

Після цього виноград слід з'єднати з сиропом. Після чого проварити не менше семи хвилин.
Відставте заготовку з конфорки і нехай остигає при кімнатній температурі і налаштуватися 10 годин. Це потрібно для того, щоб інгредієнти наситився сиропом. По закінченню 10 годин поверніть каструлю на вогонь. Закип'ятіть. Після чого додайте ванілін і дрібно нарізані горішки. Кип'ятіть ще 15 хвилин, а потім прибирайте з плити. Тепер розливайте по ємностях. Варення готове.

Виноград і груші

Це теж досить поширене поєднання.
Що вам знадобиться:
1. Груші – 2 кілограми.
2. Цукор пісок – 2 кілограми.
3. Виноград – 300 грам.
4. 1 лимон.
5. 300 мілілітрів води.

Добре вимийте і висушіть інгредієнти. Груші дрібненько нашаткуйте. Приготуйте сироп приблизно з половини того, що потрібно за рецептом і введіть у нього виноградні ягоди. Трохи покіпятіть і додайте груші.

Тепер висипте в заготовку варення цукор, що залишився. Вміст каструлі кип'ятіть ще близько 60 хвилин. Під самий кінець влийте в варення сік лимона. Ось і все може закатувати ваш смачний десерт.

Виноград та апельсини

Однозначно варення по цьому рецепту буде улюбленим десертом у вашій родині. Привнесіть екзотики в свої сніданки.

Що вам знадобиться для виготовлення варення з винограду і апельсинів:
1. Великий апельсин в одиничному числі.
2. Виноград – 1 кілограм.
3. Цукор – 1 кілограм.
4. 250 мілілітрів води.

Закип'ятіть воду і всипте в неї 300 грам цукру. Зачекайте щоб цукор повністю розчинитися потім сироп висипте очищений і митий виноград. Проваріть кілька хвилин і залиште настоюватися 4 години.

Після чого поверніть варення на плиту і добийтеся повторного закипання потім додайте ще 300 грам цукру. Кип'ятіть не менше 10 хвилин. Приберіть з конфорки. Настоюйте 10 годин.
Процедуру треба буде повторити, додавши цукор, що залишився. На самих останніх етапах приварювання введіть сік апельсина. Всі.

Пряне виноградне варення

Цей рецепт незвичайний і пікантний. Розрахований на гурманів або любителів всього нового.
Вам треба приготувати:
1. Виноград – 1 кілограм.
2. Сік великого лимона.
3. 100 мілілітрів води.
4. 800 грам цукру.
5. Гвоздика.
6. Шматочок кориці, приблизно 1 сантиметр.

Рада. Майте на увазі, що кориця і гвоздика надзвичайно запашні, у них сильний запах і смак. Краще не доповісти, ніж переборщити. Ви можете взяти і мелену корицю. Просто у вигляді кори цю пряність простіше вилучити з варення. Це допоможе зберегти варення прозорим і густо бурштиновим.
Приготуйте сироп: змішайте цукор, воду, сік лимона, прянощі.

Виноград оберають з гілок і вимийте. Подрібніть шкірку всіх виноградин голкою з усіх боків. Потім опустіть виноградини в теплий сироп.

Варення потрібно підігрівати до 70 градусів приблизно три рази. Це треба робити з метою збереження форми ягід і напитываем сиропом.

На наступну добу закип'ятіть варення і відставте на 24 години. На наступний день назад проваріть варення на малому вогні приблизно 10 хвилин. Регулярно помішуючи до тих пір, поки сироп не стане густим. Тепер додайте лимонний сік. Це запобіжить кристалізацію варення і збереже рідина прозорою. От і все. Залишилося лише закатати в банки.
Як зберігати?
Кожна господиня трепетно ставитися до свого праця. І щоб він не пішов на смарку, а варення залишилося прозорим не зіпсувався і не здула кришку просто треба дотримуватися деяких умов.

Вище ми розповідали про те, що лимонний сік або його дегидрированная версія виступають природним консервантом. Варення не втрачає колір і не ставати дуже густим.

Консервоване виноградне варення на тривале зберігання потрібно зберігати в холодному темному місці. Холодильник або підпідлогу будуть ідеальним варіантом.

Важливо наскільки добре ви обробили тару. Вона повинна бути сухою стерильною. Стерилізації так само треба піддати і кришки не важливо капронові або залізні.

Варення любить сухі місця, тому сирих приміщень краще уникати.

От і все, що ми хотіли сказати з приводу виноградного варення. Нам буде дуже приємно якщо ви навіть мимохіть згадайте про нас, куштуючи чудове варення з винограду в дружній компанії.

Рекламний блок


Рекомендуємо для перегляду:
  • Варення з полуниці з цілими ягодами - майструємо самі
  • Як приготувати малинове варення в мікрохвильовці - майструємо самі
  • Приготування глінтвейну - майструємо самі
  • Сушіння винограду в електросушарці - майструємо самі
  • Криваві яблучка
  • Варення із соснових шишок. Зроби сам своїми руками
  • Рецепт приготування смачної каші на воді з додаванням молока
  • Як приготувати малинове варення в мікрохвильовці
  • Приготування смачних і корисних напоїв
  • Приготування глінтвейну


  • загрузка...