Рубанокзаточення ножа і робота з інструментом - майструємо самі

Рекламний блок

Отже, ми вже з'ясували, як вибрати рубанок і правильно підготувати його до роботи. А ця стаття розповість вам про техніку поводження з рубанком і грамотної заточування ножа. Адже основна робоча деталь рубанка — лезо ножа, знімає стружку з заготовки. І якщо воно затуплені, ніякі зусилля не приведуть до якісного результату.

Как выбрать рубанок

Заточення ріжучої кромки ножа рубанка

Початкова заточування проводиться на точильному камені, закріпленому на рівній поверхні. Ніж притискають до каменя всією поверхнею фаски (похила скошена частина леза) та заточують круговими рухами до появи по всій ширині ріжучої кромки заусенца.

Рівномірний притиск по всій площі фаски забезпечити без досвіду досить важко, але необхідно. Якщо не намагатися, фаска стане опуклою. Стругати такий ніж буде неякісно.

Потім ніж перевертають, укладають плиском на камінь стороною, протилежній фасці, і знімають задирок круговими і поступальними рухами до появи аналогічного дефекту з боку фаски. Операції по черзі повторюють до повного зникнення заусенца.

Видаливши задирок можна приступати до остаточної доведення леза на бруску, змоченому водою. Порядок той же, що і при заточуванні на точильному камені: спочатку обробляється фаска, потім передня грань ножа.

При загострюванні необхідно періодично перевіряти косинцем відсутність перекосу робочої поверхні ножа. Обидві бічні грані ножа повинні бути строго перпендикулярні ріжучій кромці.

Остаточна операція заточування — заокруглення бічних виступів ріжучої кромки. Їх треба злегка сточити, щоб гострі кути не залишали на заготівлі борозен.

Робота рубанком

  • Безпечна і успішна робота з будь-яким рубанком можлива тільки за умови надійного кріплення заготовки на верстаті або на тому місці, де ведуться роботи. Кріплення повинно розташовуватися максимально близько до оброблюваної поверхні. Погано закріплена заготовка бовтається під дією рубанка, і отримати рівну поверхню в цьому випадку проблематично. Зате велика ймовірність зриву інструмента, і навіть отримання травми.
  • Під час роботи тримайте рубанок гострої кромка ножа від себе, як правило, двома руками, незалежно від того, скільки на корпусі рукояток. Працювати однією рукою можна з дрібними заготовками, якщо ваші фізичні можливості дозволяють надійно утримувати інструмент і легко їм управляти.
  • Рубанок повинен рухатися по заготівлі плавно і без ривків; рухи рук столяра при цьому — плавні махові.
  • Максимальній амплітуді рухів сприяє правильна стійка. Ноги повинні бути широко розставлені в напрямку вздовж заготовки і забезпечувати стійке положення всього тіла. У процесі роботи поступово переносячи основний тягар з однієї ноги на іншу. Особливо важлива стійка при роботі з великими заготовками.
  • Робітничий рух рук, при якому відбувається стругання деталі — від себе. Притискне зусилля повинно рівномірно розподілятися між двома руками. Рух до себе використовується тільки для повернення в вихідне положення.
  • Пробуйте, у вас обов'язково вийде.

    Рекламний блок


    Рекомендуємо для перегляду:
  • Інструкція по виготовленню ножі для різьблення по дереву - майструємо самі
  • Рубаноквибір і підготовка до роботи - майструємо самі
  • Чим Міні ножівка з канцелярського ножа
  • Саморобний рубанок для точного стругання
  • Саморобний кип'ятильник
  • Як просто заточити ніж. Зроби сам своїми руками
  • Декоративний ніж своїми руками
  • Рубаноквибір і підготовка до роботи
  • Рубанокзаточення ножа і робота з інструментом
  • Інструкція по виготовленню ножі для різьблення по дереву


  • загрузка...