Рубанокзаточення ножа і робота з інструментом - майструємо самі
Отже, ми вже з'ясували, як вибрати рубанок і правильно підготувати його до роботи. А ця стаття розповість вам про техніку поводження з рубанком і грамотної заточування ножа. Адже основна робоча деталь рубанка — лезо ножа, знімає стружку з заготовки. І якщо воно затуплені, ніякі зусилля не приведуть до якісного результату.
Заточення ріжучої кромки ножа рубанка
Початкова заточування проводиться на точильному камені, закріпленому на рівній поверхні. Ніж притискають до каменя всією поверхнею фаски (похила скошена частина леза) та заточують круговими рухами до появи по всій ширині ріжучої кромки заусенца.
Рівномірний притиск по всій площі фаски забезпечити без досвіду досить важко, але необхідно. Якщо не намагатися, фаска стане опуклою. Стругати такий ніж буде неякісно.
Потім ніж перевертають, укладають плиском на камінь стороною, протилежній фасці, і знімають задирок круговими і поступальними рухами до появи аналогічного дефекту з боку фаски. Операції по черзі повторюють до повного зникнення заусенца.
Видаливши задирок можна приступати до остаточної доведення леза на бруску, змоченому водою. Порядок той же, що і при заточуванні на точильному камені: спочатку обробляється фаска, потім передня грань ножа.
При загострюванні необхідно періодично перевіряти косинцем відсутність перекосу робочої поверхні ножа. Обидві бічні грані ножа повинні бути строго перпендикулярні ріжучій кромці.
Остаточна операція заточування — заокруглення бічних виступів ріжучої кромки. Їх треба злегка сточити, щоб гострі кути не залишали на заготівлі борозен.
Робота рубанком
Пробуйте, у вас обов'язково вийде.