Планування кухні - майструємо самі

Рекламний блок

Грамотне планування кухні допоможе додати вашому будинку зручності і затишку. У нашому матеріалі ви зможете дізнатися, як правильно розташувати меблі та техніку, використовуючи правило «трикутника».

планировка кухни

Планування кухні за цим правилом передбачає, що простір кухні повинно бути розмежоване трьома головними зонами:

  • зоною зберігання (холодильник, морозильна камера)
  • зоною обробки і приготування (плита, мікрохвильова піч)
  • зоною для миття (раковина, посудомийна машина).
  • В ідеалі планування кухні повинна бути зроблена так, щоб всі ці зони знаходилися в вершинах рівностороннього трикутника, а відстань між ними не повинно перевищувати двох відстані витягнутої руки (більше призведе до марної ходьбі, а менша — створить незручності).

    Часто зустрічається така перешкода зручності — невідповідність висоти підвіконника і кухонних меблів. Згідно Сніпу 23-05-95 «Природне і штучне освітлення», становить 80-95 см І хоча саме при дотриманні даного параметра досягається найкраща освітленість приміщення, подібна висота підвіконня, а також розташування під ним радіатора не дозволяє встановити тут блок кухонних секцій. А близькість віконного отвору до стіни, особливо якщо ширина кутового простінка менше 30 см, не дає можливості повісити повноцінну полку (у цьому випадку рекомендується використовувати скошені елементи).

    Отже, діючі в даний час стандарти ВНДІТЕ:

  • середня висота робочих поверхонь дорівнює 85 см
  • висота розташування верхньої полиці настінних шаф — не більше 190 см
  • допустима висота установки навісних секцій меблів — 210 см
  • ширина робочих площин — 60 див.
  • Сучасна кухня, якщо ми під словом «сучасний» маємо на увазі стилістику, зазвичай виконується в двох найбільш популярних різновидах сучасного стилю.

    Головне при плануванні кухні — проаналізувати свій уклад життя і, залежно від цього, визначити перелік її необхідних функцій.

    Існує шість основних видів планування кухні:

    Планування кухні «в два ряди»: оптимальна для просторій кухні, що представляє собою прохідне приміщення. Меблі встановлюється уздовж двох паралельних стін. Таке планування кухні передбачає, що сторони робочого трикутника постійно перериваються рухом по кухні, так що постарайтеся найбільш активні центри (плиту і мийку) розташувати уздовж однієї стіни, а холодильник і шафи для зберігання посуду і продуктів — вздовж іншої. Дверцята холодильника у відкритому стані не повинна перекривати вільний простір. Відстань між рядами тумб має становити щонайменше 120 див.

    «L»-подібне планування кухні: придатна і для маленького квадратного, і для просторого приміщення.Таке планування кухні дозволяє отримати ізольований робочий трикутник і виділити достатньо місця для організації обідньої зони. Холодильник і плиту не рекомендується розташовувати в протилежних кутах кухні. Для зручності користування краще змістити їх ближче до центру. Крім того, не варто встановлювати вбудовувану побутову техніку в кутові секції меблів, щоб не ускладнювати доступ примикає до дверцят шафи.

    планировка кухни своими руками

    «U»-подібне планування кухні: оптимальний варіант для просторих кухонь. Техніка і меблі розташовуються уздовж трьох стін, забезпечуючи вільний доступ до центрів активності і не заважати пересуванню по кухні. Таке планування кухні і дозволяє дотримати правило робочого трикутника, і розосередити необхідну кількість систем зберігання так, щоб вони візуально не захаращували простір. Проте слід врахувати, що при використанні подібної схеми відстань між рядами меблів має становити від 1,2 до 2,8 м.

    Планування кухні «півострів»: таке рішення підійде як для великого, так і для маленького приміщення. Дана планування особливо хороша, якщо кухня є елементом розширеному просторі: їдальні або вітальні. Як правило, таке планування кухні допомагає зонувати приміщення, відокремлюючи кухню від решти території. «Півостровом» є барна стійка або сервірувальний стіл.

    «Острівна» планування кухні: якщо дозволяє площа приміщення, це дійсно дуже зручний варіант. По суті, мова йде про планування, доповненої «островом» у центрі кухні (його оптимальні розміри — 120 ? 120 см). Таким «островом» зазвичай буває обробний стіл з вбудованою плитою і миттям. Інші елементи обстановки розташовуються уздовж стін. Дана планування кухні підходить тільки для великого приміщення — не менше 16 м2.

    Планування кухні «в одну лінію»: ідеально підходить для невеликих і вузьких кухонь. Розміщення меблів в один ряд найчастіше пов'язане або з маленькими розмірами кухні, або з використанням просторого приміщення, коли в одній частині великої кімнати розташовується меблі, а інша призначена для приготування і прийому їжі. При такому плануванні кухні для дотримання «трикутника» раковину краще розташувати в центрі, а плиту і холодильник навколо неї. Причому між плитою і раковиною бажано встановити робочий стіл.

    Рекламний блок


    Рекомендуємо для перегляду:
  • Дизайн маленької кухні 6 кв. м. - майструємо самі
  • Як правильно об'єднати кухню і їдальню - майструємо самі
  • Кухня 9 метрівстворюємо затишок. Дизайн-проект - майструємо самі
  • Види планувань квартири
  • Ергономіка у плануванні кухні
  • Дизайн проект кухністворюємо затишок
  • Кухня 9 метрівстворюємо затишок. Дизайн-проект
  • Дизайн кухні 5 кв. м. в еко-стилі
  • Кухня в японському стилі
  • Планування кухні


  • загрузка...