Коптильня на дачі своїми руками, види копчення - майструємо самі

Рекламний блок


Мини коптильня для дома своими руками

Багато хто з нас напевно пробували їжу, приготовлену в коптильні, і всім без винятку вона сподобалася, деякі загорілися бажанням купити такий апарат себе на ділянку, але ціна за нього дуже велика. Але це не повинно нікого засмучувати, адже коптильню можна зробити і своїми руками.

Хоча процес копчення і здається досить легким, це зовсім не так. Для початку вам потрібно ознайомитися з технологією копчення і тільки потім приступати до виготовлення коптильні.

Правильний процес копчення складається з трьох кроків

  • Насамперед потрібно стежити, щоб продукт прогрівалося рівномірно з усіх боків. В іншому випадку ви ризикуєте зіпсувати їжу.
  • Далі продукт потрібно окур легким ароматним димом, з великою кількістю в ньому кисню.
  • Якість продукту забезпечить поступовість проникнення в продукт диму.
  • Розмір коптильні зовсім не важливий, потрібно тільки при копченні дотримуватися відстань в пару сантиметрів між продуктами і стінками.
  • Види копчення по температурному режиму

    1. Холодне копчення, температура його складає від тридцяти до п'ятдесяти градусів. Процес приготування продукту за допомогою холодного копчення може тривати до декількох днів, все залежить від розміру їжі, що готується. Також підготовка продукту триває досить довго, знову ж таки все залежить від розміру. У середньому підготовка займає три дні.

    2. Гаряче копчення, температура його становить від сімдесяти до ста двадцяти градусів. Процес може тривати від півгодини до чотирьох годин.

    3. Полугорячее копчення, температура його становить в середньому шістдесят п'ять градусів. Допускається коптити без підготовки, тільки свіжу продукцію.

    Холодна коптильня для дачі

    У застосуванні вона досить проста, але все ж приступати до копчення не слід, не вивчивши всі нюанси приготування та роботи з коптильнею.

    Відео: Виготовлення коптильні холодного копчення своїми руками

    Коптильня для походу

    Дана коптильня також дуже проста, і по смаку продукту вона не поступається іншим коптильням.
    При створенні коптильні потрібно тільки прорити димар суглинку або глині, з довжиною не більше чотирьох метрів.





    Щоб регулювати кількість диму краще всього використовувати свіже листя малини, суниці, смородини і тому подібних рослин.

    Гаряча коптильня

    Перед тим як приступати до приготування їжі на гарячій коптильні вам необхідно вивчити всі особливості її роботи, і тільки тоді приступати до копчення. В іншому випадку ви можете просто зіпсувати продукт.

    Як створити гарячу коптильню своїми руками

    Матеріали для коптильні

    Перед тим як приступати до будівництва дачної коптильні, дізнайтеся, який матеріал придатний для неї. Наприклад, деякі люди роблять коптильню цілком з цегли, робити цього не варто.

  • По-перше, це дорого,
  • по-друге, із-за того, що пористий цегла вбирає жири з попередніх приготованих страв, і вони можуть зіпсувати смак продукту.
  • Також часто трапляється так, що під час зими, коли коптильної не користуються, вона починає вбирати вологу з навколишнього середовища, і це теж негативно позначається на якості продукту.

    Відмінний варіант коптильні в такому випадку, коптильня з листового металу. Але в такому випадку головне, щоб метал був завтовшки не менше чотирьох міліметрів, у противному випадку вона може швидко прогоріти. А щоб зовнішній вигляд коптильні був краще, скористайтесь декоративним цеглою. Дана коптильні не тільки буде довго служити, і страви в ній будуть відмінної якості, але її так само можна буде пересунути на інше місце або зовсім перевезти.

    Як виготовляють таку коптильню

    Полугорячее копчення

    Найчастіше люди роблять саме полугорячие коптильні, так як виготовлення займає не дуже багато часу.

    Якщо ви не хочете особливо мучитися над створенням коптильні, то цей варіант ідеально вам підійде. Вам потрібно тільки мати газову плиту з витяжкою, а також сталеву миску. Якщо миски немає, то цілком підійде і консервна банка, її тільки треба обрізати до висоти не більше шести сантиметрів. Даний варіант навіть кращий для деяких людей.

    Процес приготування простий, слід помістити продукт в витяжку, та підставити якусь ємність, у неї буде стікати жир. Далі помістити в миску небагато тріски, поставити її на найменшу конфорку, де потужність найменше, і запалити її. Коли утворюється невеликий дим, то потужність вогню потрібно збільшити, але не допустіть едучего диму.

    Також часто виготовляють коптильні зі старої побутової техніки, найчастіше це старий холодильник. Для цього потрібно залишити від холодильника лише корпус, і зробити до нього димар і коптильну камеру.

  • побутова електроплита.
  • димогенератор.
  • коптильна камера.
  • димар.
  • Зробити її дуже просто, і просто використовувати, але є деякі недоліки, це велике споживання енергії, тривала регулювання нагріву.

    Крім холодильника можна використовувати багато іншого старої техніки потрібно лише проявити фантазію.

    Коптильня з бочки

    Процес копчення в домашніх умовах

    Перед копченням потрібно вибрати дрова, і підготувати продукт до копчення. Для гарячого копчення підготовка не потрібна.

    Що стосується дров, то ні в якому разі не використовуйте хвою. Краще всього підійдуть дрова дерев, де соку менше всього. Запасатися дрова не слід навесні, це також зіпсує продукт. Краще всього використовувати стару вишню, яблуню, абрикос, сливу. Також не забувайте знімати бересту з дерева, і очищайте верхній шар дерева.

    Підготовка для холодного копчення триває від кількох годин до трьох днів, все залежить від розміру продукту. Спочатку продукт варто засолити в розчині кухонної солі, в пропорціях тридцять сім з половиною грам на літр води. Через певний час, засолку вимочують, робити це потрібно до того часу, поки верхній шар м'яса не станемо м'якою. Далі м'ясо промокають паперовим рушником і підв'ялюють, поки не просохне. Робити це потрібно при розсіяному світлі в клітці з дроту, її потрібно також обтягнути марлею. Ретельно огляньте виготовлену клітку на наявність щілин, так як на продукт копчення не повинні потрапляти мухи, вони відкладуть яйця і зіпсують їжу.

    Як коптити рибу в домашніх умовах в коптильні

    Багатьох власників коптильні цікавлять усі подробиці копчення, найчастіше риби, так як її готують найчастіше. Якщо у вас холодна коптильня, то ніяких нюансів і особливостей немає, а в гарячій коптильні потрібно передбачити видалення жиру будь-якими способами. Робити це необхідно для того, щоб не зіпсувати блюдо, так як коптильний риб'ячий жир дуже шкідливий.

    Рекламний блок


    Рекомендуємо для перегляду:
  • Робимо коптильню гарячого копчення своїми руками - майструємо самі
  • Коптильня з холодильника
  • Коптильня з 2 жаровень
  • Домашня коптильня з старого холодильника
  • Коптильня з старої бочки
  • Як зробити домашню коптилку. Зроби сам своїми руками
  • Похідні рецептириба гарячого копчення. Зроби сам своїми руками
  • Риба гарячого копчення з начинкою. Зроби сам своїми руками
  • Як зберегти спійману рибу
  • Будуємо багатофункціональний барбекю


  • загрузка...